"Україна скорочує споживання газу"

Інна КОСЯНЧУК
4 грудня 2015

Уряд України цього року особливо серйозно взявся за вирішення питання, актуального не лише для нашої країни, а й для всього світу, — зменшити споживання енергоресурсів. Завдяки програмам, які впроваджує Мінрегіонбуд та Держенергоефективності за підтримки Кабміну, запущено важливі процеси й зроблено крок до енергетичної незалежності України. На цьому наголосив під час прес-конференції «Рік реформ: результати роботи уряду та наступні кроки щодо розвитку сфери енергоефективності та відновлюваної енергетики» голова Держенергоефективності Сергій Савчук. За його словами, завдяки адміністративним і стимулюючим заходам за минулий опалювальний сезон (порівняно з позаминулим) вдалося зменшити споживання газу приблизно на 12%, або на 2,4 мільярда кубометрів (див. інфографіку). Однак роботи на шляху до бажаної енергоефективності ще багато, адже нині обсяги споживання енергоресурсів відносно ВВП вдвічі-втричі більші, ніж у сусідніх країнах: Польщі, Чехії, Словаччині.

Левова частка енергоспоживання в непромисловому секторі припадає на житловий фонд. Тож щоб зменшити затратність у ньому, й було впроваджено чимало масштабних програм, спрямованих на те, щоб мотивувати власників житла термомодернізувати свої будинки та перейти на альтернативні газу джерела енергії. «Ми запустили банківські програми, за якими домогосподарства самі можуть утеплитись, — розповів Сергій Савчук. — Оскільки не у всіх є кошти, щоб поставити лічильники, поміняти вікна тощо, ми допомагаємо людям взяти кредити і компенсуємо 20% тіла кредитів на заміну газових котлів на негазові, а також 30% індивідуальному житлофонду та 40% — ОСББ і ЖБК на утеплення. А отримувачам субсидій — 70% тіла кредиту. Уже понад 80 тисяч домогосподарств скористалися «теплими кредитами», сума яких перевищила мільярд гривень. У регіональному розрізі лідирує Львівщина, яка відшкодовує людям ще й 15—20% річних. Інші області теж долучаються до такої підтримки. На сьогодні діє 69 регіональних програм: обласні, районні, міські. У розробці ще близько 90 регіональних програм з енергоефективності. Регіони, які пасуть задніх, невдовзі заслухаємо на селекторній нараді».

Окрім житлового сектору, заходи з енергоефективності та заміщення газу альтернативними ресурсами впроваджують і в інших сферах. Успішно реалізують проекти виробництва теплової енергії з біомаси, біогазу. Схвалений Кабміном Національний план дій з енергоефективності на період до 2020 року дає Україні можливість застосувати європейський досвід і значно просунутися в реалізації політики підвищення енергоефективності. За розрахунками фахівців, річна економія газу в 2020 році може сягти 3 мільярдів кубометрів за рік, у 2030 році — 12 мільярдів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua