Деталі проведення засідання Ради Асоціації Україна — ЄС, яке відбудеться в Брюсселі у грудні, обговорили Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та Верховний представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федеріка Могеріні під час зустрічі в Києві. Про це повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів.

Арсеній Яценюк високо оцінив інтенсивність і результативність співробітництва уряду України та Єврокомісії з широкого кола політичних, економічних, фінансових, безпекових і гуманітарних питань спільного порядку денного. Відзначаючи поступальний процес ратифікації Угоди про асоціацію між Україною і ЄС нашими європейськими партнерами, Прем’єр-міністр наголосив на важливості консолідації зусиль задля його якнайшвидшого завершення.

Прем’єр підкреслив необхідність зміцнення єдності й солідарності ЄС у протидії викликам, які мають антиєвропейську та антиукраїнську спрямованість. За його словами, йдеться про загрози безпекові, про політичний і економічний шантаж Росії, наприклад, у справі проекту «Північний потік-2». Ця ініціатива РФ уже спричинила категоричну негативну реакцію як української влади, так і глав багатьох європейських урядів.

Окремо під час бесіди Арсенія Яценюка та Федеріки Могеріні йшлося про підтримку внутрішніх реформ в Україні. Зокрема вони обговорили ініціативу створення фонду для підвищення заробітних плат українських посадовців і держслужбовців. Про це йшлося в листі Арсенія Яценюка на ім’я президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера. «Це один із дієвих засобів подолання корупції в системі державної влади», — наголосив Прем’єр-міністр.

Співрозмовники також обговорили процес мирного врегулювання на сході України, актуальні питання економічних перетворень та законодавчої підтримки курсу європейської інтеграції нашої держави.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»