"Україна успішно реалізувала інвестиційний проект з побудови електронного кадастру"

11 березня 2013

ЕЛЕКТРОННИЙ КАДАСТР. Україна увійде до сотні в рейтингу країн за інвест привабливістю. Адже світовий банк та інші міжнародні організації високо оцінили впровадження електронного земельного кадастру.

Україна успішно реалізувала інвестиційний проект з побудови електронного кадастру. Кредитор - Світовий банк, вже перевірив результати виконання робіт. І дав свою оцінку.

«Досягнуті результати - блискучий приклад як для регіону, і в міжнародних масштабах. Група фахівців Банку заохочує Держземагентство і Центр ДЗК до обміну своїм досвідом з іншими країнами у всьому світі. Першою можливістю є конференція «Land and Poverty» («Земля і бідність»), яку організовує Світовий банк у Вашингтоні в квітні».

Електронна система кадастру - крок уперед в управлінні земельними ресурсами в Україні. Вона сприяє підвищенню прозорості, йдеться у висновку місії Банку. Земельне агентство автоматизувало процес реєстрації ділянки, присвоєння кадастрового номера та оформлення витягу. Ці процедури спростили й пришвидшили. Окрім того, тепер через інтернет можна побачити, на якому етапі реєстрація вашого наділу , тож людина може контролювати роботу чиновника місцевого органу земельних ресурсів. А це - удар по корупції.

Україна остання серед Європейських держав створила електронну кадастрову систему. Тому скористалась найкращим світовим досвідом. Відкрили для вільного доступу публічну кадастрову карту - один з інноваційних елементів. Тут є зворотній зв'язок. Люди можуть відслідковувати розгляд своїх заяв і повідомляти адміністраторам про помилки в інформації про свої ділянки. Прямо з персонального комп'ютера. Публічна мапа викликала неабиякий інтерес у громадян. Тільки за перший місяць роботи систему відвідало понад 600 тисяч користувачів. 

Кредитні кошти проекту Україна використала ефективно і навіть економно, відзначають у Світовому банку. Контролювали кожен тендер. Контракти передбачали ціни нижчі ніж світові та адекватні для регіону. Приміром, на аерофотозйомку, на закупівлю техніки чи землевпорядні процедури. Велику частину роботи органи земресурсів реалізували в безпрецедентно стислі строки. Фактично за останні півроку розробили і протестували електронну систему. Оцифрували і завантажили до неї архівні документи та майже 17 мільйонів держаків на землю.

Електронна кадастрова система - це захист інвестицій, вважають фахівці. З 2003-ого Світовий банк випускає щорічний звіт – «Doing Business». Саме використання електронних баз даних і доступ до інформації в режимі он-лайн - може перемістити Україну в рейтингу бізнес привабливості з другої до першої сотні.

Алекс Лісітса, президент об'єднання аграрного бізнесу: «Транспарентність і публічність, вона в принципі дає абсолютно всім, як товаровиробникам, які орендують землю, так і власникам земельних паїв, тому що вони знатимуть, що з їх нею землею відбувається, також це вплине позитивно на сільські ради, які знатимуть, де землі і які у власності кого і можна таким чином завершити інвентаризацію земельних ділянок, які на сьогоднішній день є в Україні».

Світовий банк розглядає Національний електронний кадастр як один з інструментів боротьби з бідністю. Земля - це капітал. Достовірна та відкрита інформація про неї дає змогу ефективно і справедливо збирати податки. А це робить невигідним скуповування земель сотнями гектарів, які заростають бур’янами. Повний доступ до потрібної інформації для фермерів підвищує інтерес до ведення агробізнесу та стимулює створення нових робочих місць.

UBR



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua