"Україна відкриває нові ринки для експорту аграрної продукції"

21 серпня 2015

Експорт української аграрної продукції до Китаю зріс усемеро, в Росію зменшився до 2% у загальному експорті сільськогосподарської продукції, повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час спілкування з журналістами за підсумками наради з українськими зернотрейдерами в Переяслав-Хмельницькому.

«Ми суттєво змінили ситуацію по зовнішніх ринках. Ми зменшили залежність України від ринків Росії і СНД. Всього-на-всього 2% залишилося в загальному експорті сільськогосподарської продукції – це ринок Росії. Все інше – це інші, треті ринки», – зазначив він.

В якості прикладу він навів статистику збільшення експорту до Китайської Народної Республіки – в 7 разів: «Ми освоюємо інші ринки, ми йдемо по ринках третіх країн. І також сподіваємося, що наша Угода про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом дасть додатковий поштовх для українського аграрного сектору».

Відповідаючи на запитання щодо подальшого зменшення долі експорту на російський ринок, Арсеній Яценюк зазначив: «Протягом останніх десяти років (РФ – ред.) вони робили і роблять все для того, щоби закривати український експорт на свої ринки. Вони думали про те, що ми не знайдемо інші ринки. Ми знайшли. І системне порушення Російською Федерацією угоди про зону вільної торгівлі фактично змусило український аграрний сектор ставати більш конкурентним, більш ефективним, йти на нові ринки і отримувати ці нові ринки».

«Росія перестала взагалі бути визначальною для українського аграрного сектору», –наголосив Глава уряду.

 тосовно зв’язку цін на нафту, яка дешевшає, та української аграрної продукції, Арсеній Яценюк підкреслив, що позитив у тому, що нафта падає набагато швидше, ніж падає, наприклад, аграрна продукція на Чиказькій біржі: «Тобто, зараз цінова динаміка наступна. Український аграрний сектор залишається прибутковим. І жодних негативних тенденцій до кінця поточного року я не бачу. Плюс позитив у чому? Впала нафта. Якщо впала нафта, впала ціна на добрива, впала ціна на пальне, яке складає дуже значний обсяг в собівартості аграрної продукції. Тому нехай падінням цін на нафту переймається сусідня держава. А у нас в аграрному секторі порядок».

Прес-служба КМУ   



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua