"Україна визнала нову лівійську владу"

Оксана ГОЛОВКО
3 вересня 2011

ОФІЦІЙНО. Єдиним законним представником лівійського народу Україна визнала Національну перехідну раду. Вітчизняне Міністерство закордонних справ звертається до неї з вимогою і надалі гарантувати безпеку громадян України на території Лівії, включаючи захист дипломатичного персоналу нашого посольства у Тріполі. Загалом владу повстанців вже визнали майже 40 країн.

У свою чергу лідер лівійської Національної перехідної ради Мустафа Абдель Джаліль, виступаючи у Парижі на міжнародній конференції щодо майбутнього арабської держави, закликав лівійців будувати толерантне суспільство, де поважатимуть верховенство права, і пообіцяв нову конституцію країни та демократичні вибори впродовж наступних 18-ти місяців.

Не сидить склавши руки і Муамар Каддафі. Полковника не бачили на людях уже впродовж кількох місяців. Однак у своїй аудіопромові він заприсягся боротися проти того, що назвав окупацією Лівії, всіма можливими засобами аж до партизанщини і зауважив, що має для цього достатньо полум’яних сердець і важкий гаманець, попри те, що частина коштів, які були на лівійських рахунках у різних країнах світу, нині розморожується на користь нової влади.

Щодо інформації однієї з італійських газет про нібито заховану в Україні частину статків колишнього лідера Джамагирії зазначимо, що у березні 2011 року аграрний комітет українського парламенту брався перевіряти цю інформацію. Йшлося, зокрема, про начебто досягнуту під час візиту лівійського лідера до Києва у 2008 році домовленість про оренду Лівією української землі сільськогосподарського призначення для вирощування пшениці. Та згодом таку угоду категорично заперечив міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua