"Україна- ЄС: Угода про асоціацію — непорушна"

16 липня 2015

У Брюсселі завершилося перше засідання Комітету асоціації Україна — ЄС. Нашу делегацію очолювала заступник Міністра Кабінету Міністрів, директор Урядового офісу з питань європейської інтеграції Наталія Гнидюк, делегацію Євросоюзу — Управляючий директор Європейської служби зовнішньої дії з питань Європи та Центральної Азії Луіс Філіпе Фернандес де ла Пенья.

На ньому обговорили широке коло питань політичного, торговельно-економічного та секторального співробітництва. Оцінили і виконання Угоди про асоціацію, що є дорожньою картою для імплементації реформ в Україні, та визначили пріоритети ефективної взаємодії сторін для прискорення прогресу в цьому напрямі.

Сторони докладно обмінялися думками щодо розвитку ситуації в східній Україні з окремим наголосом на її гуманітарному аспекті та систематичному порушенні прав людини внаслідок російської агресії. Європейська делегація підтвердила відданість та готовність сприяти мирному врегулюванню нинішньої ситуації на основі гарантування поваги до територіальної цілісності й суверенітету України — як у контексті виконання мінських угод, так і шляхом реалізації політики невизнання незаконної анексії Росією Криму. 

Окрему увагу приділили реформам, здійснюваним Україною у сфері забезпечення прав людини та верховенства права. Дали оцінку і боротьбі з корупцією, реформі зі зміцнення судової влади, реформуванню сектору цивільної безпеки, реалізації  конституційної реформи, зокрема у частині децентралізації, детально роз’яснили алгоритм реалізації вказаних реформ.

У частині обговорення співробітництва у сфері юстиції, свободи та безпеки сторони зосередили увагу на заходах, які здійснюють на виконання Плану дій з візової лібералізації заради запровадження безвізового режиму для українських громадян, повідомляє Урядовий офіс з питань європейської інтеграції.

Розглянули й наші структурні економічні реформи, спрямовані на поліпшення інвестиційного та ділового клімату, стабілізацію економічно-соціальної ситуації в Україні, підвищення добробуту громадян. Сторони підтвердили відданість початку тимчасового застосування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з 1 січня 2016 року, що має вивести на новий рівень торговельно-економічні відносини між Україною та ЄС.

Загалом проведення засідання Комітету асоціації дало змогу обговорити взаємодію у понад двадцяти напрямах між Україною та ЄС — від співробітництва у сфері захисту навколишнього середовища та освіти і до діалогу в енергетичному та транспортному секторах. А участь у засіданні заступників міністрів з питань європейської інтеграції практично всіх українських міністерств відкрили встановленням безпосередніх робочих контактів з європейськими інституціями.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua