"Україна з терористами переговорів не веде"

Ольга ПРОКОПЕНКО
18 вересня 2015

«Україна з терористами переговорів не веде», —  наголосив заступник міністра оборони з питань європейської інтеграції Ігор Долгов, відповідаючи на запитання під час брифінгу, що відбувся учора в Будинку уряду. Проведення оголошених виборів у так званих ДНР і ЛНР стане тестом щирості, намірів та політичних планів Російської Федерації.

— Інколи ми чуємо з Кремля, що він нібито не впливає на лідерів «ДНР» і «ЛНР», — акцентував Ігор Долгов. — До світової громадськості регулярно доводять думку, що Україна сама має домовлятися з «республіками». Ніколи цього не буде. Україна з терористами переговорів не веде і домовленостей не досягне. Разом з тим після 28 серпня, після домовленості про повну тишу, Кремль спромігся використати свій вплив. Ви ж бачите, як разюче змінилася кількість порушень режиму припинення вогню в зоні АТО. Якщо в пікові періоди протягом другої половини липня і серпня цифра перевалювала за 200, то тепер — два-три випадки за добу. Як бачимо, вплив є.

Заступник міністра оборони також зауважив, що Росія не використала всіх засобів впливу на самопроголошені «республіки». Те, що лідери терористів продовжують наполягати на датах виборів, яких ніхто не визнає і які жодних наслідків не матимуть, — це свідчення подвійної, потрійної, якої завгодно гри Російської Федерації. Однією рукою створюють враження режиму тиші і перемир’я, а другою роблять усе, щоб підтримати проведення незаконних виборів і цим фактично розвалити мінські домовленості.

За словами посадовця, ми маємо бути готовими до будь-якого розвитку подій. Реакція міжнародного співтовариства, про яку неодноразово говорили, — невиконання мінських домовленостей — є підставою для продовження санкцій проти Російської Федерації.

Окрім того, Ігор Долгов повідомив про продовження співпраці з НАТО, яка, на відміну від попередніх періодів, має інший характер. З початку збройної агресії проти України партнерство з НАТО набуло особливого значення. Після ухвалення нової стратегії національної безпеки і нової Воєнної доктрини визначено всі напрями реформування сектору безпеки і оборони, зокрема й Збройних сил та оборонного сектору. Вони визначаються максимальним наближенням до НАТО. Крім політичної складової, зауважив заступник міністра, існують й інші проекти співпраці з НАТО, які за останній період інтенсивно розвивалися і будуть значно посилені в результаті майбутнього візиту в Україну Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. Зокрема за останній тиждень узгоджено додаткову угоду про постачання в Україну матеріально-технічних цінностей для здійснення програми в рамках реформування логістики в ЗСУ.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua