"Українці доросли до справжньої Свободи"

Оксана ГОЛОВКО
2 жовтня 2015

Днями Україна дебютувала на міжнародному фестивалі сучасного мистецтва Passion For Freedom у Лондоні й отримала відразу дві нагороди. Як повідомили «Урядовому кур’єру» у прес-службі Посольства України у Великій Британії, друге місце здобула скульптура відомого українського майстра Дмитра Іва «Жага Свободи»: жіноча фігура, сформована із чотирьох тисяч сталевих ланцюгів, ніби здіймається у повітря, кидаючи виклик гравітації.

А документальний фільм «Сильніше, ніж зброя» групи Вавилон’13 отримав бронзову нагороду в номінації кіно. Продюсер Вавилон’13 Марко Супрун на церемонії у галереї Mall Galleries присвятив нагороду українському кінорежисерові Олегу Сенцову та іншим українським громадянам, яких незаконно утримують у російських в’язницях.

«Жага Свободи» Дмитра Іва символізує непереборне прагнення. Фото надане прес-службою Посольства України у Великій Британії

За останні сім років у межах мистецького фестивалю Passion For Freedom продемонстровано понад 350 робіт з усього світу, зокрема з Китаю, Ірану, Венесуели. Цього року Україна дебютувала на фестивалі одразу з чотирма роботами.

Твори українських митців, представлені на фестивалі, відображають російську агресію проти України: анексію Криму, гібридну війну на Донбасі та незаконне утримання українців у Росії.

Британська художниця українського походження Ольга Браун присвятила свою роботу «Надія Савченко. Заручниця Путіна» українці-військовослужбовцеві, яку викрали і з червня 2014 року утримують у російському полоні.

«У недемократичних судах Росії немає жодної надії на справедливість. Надія Савченко фактично стала заручником режиму Путіна. Її ім’я символізує Надію, і для українців вона стала символом надії у боротьбі за свободу та мир», — розповідає художниця про свою роботу.

Наталія Формоза у роботі «Керченський міст» описує російську агресію проти України: «Втрачаючи території, закривавлена Україна розплачується за прагнення бути вільною від сусіда-агресора. Я написала цю картину, коли Росія анексувала Крим. Не знали тоді, що найгірше ще попереду — тисячі українців втратять життя. Для мене як жінки російська агресія проти України нагадує брутальне згвалтування. Відчуваю майже фізичний біль, спостерігаючи, що відбувається на моїй Батьківщині».

Фестиваль, присвячений обстоюванню прав людини та свободи самовираження через мистецтво, — майданчик для митців, роботи яких дають відповіді на запитання про свободу: що вона означає, як легко її втратити і важко повернути.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua