"Україні потрібні лідери"

Катерина МАЦЕГОРА
2 червня 2012

ПОЗИЦІЯ. Сучасний світ швидко змінюється, є надзвичайно конкурентним. І від якості освіти залежить наше місце в цьому світі у майбутньому. Так озвучив свою позицію Прем’єр-міністр Микола Азаров на зустрічі з директорами та вчителями шкіл нашої країни, яка відбулася напередодні Всесвітнього дня захисту дітей. «У нас повинна бути конкурентна освіта, конкурентна промисловість, конкурентна наука, бо інакше у країни, наших людей не буде перспективи», — сказав він.

Глава уряду мав на увазі необхідність приділяти значну увагу переорієнтації вітчизняної вищої освіти на підготовку спеціалістів, які здатні забезпечити науково-технологічний прогрес. У зв’язку з цим у поточному році на 30% збільшено держзамовлення на підготовку у вищих навчальних закладах спеціалістів IT-галузі. Найближчим часом планується також виправити ситуацію з виділенням фінансування на обладнання ліцеїв IT-технологіями.

Микола Азаров переконаний: наразі необхідно реалізувати повною мірою виховну функцію школи. «Перед школою поставлені надзвичайно серйозні, глобальні завдання. Яке суспільство матимемо — визначає і сім’я, і школа. Чесність і порядність — ці якості необхідно прищеплювати, — розставив акценти Прем’єр. — Школи повинні дати учням під час навчання не лише сукупність знань. Важливо навчити дитину мислити, шукати ці знання, заохочувати до змагань, наприклад у олімпіадах, конкурсах, аби діти прагнули першості. Нам потрібні лідери».

Глава уряду також говорив про те, що країні потрібні не лише природничонаукові, а й гуманітарні фахівці. Зі свого боку держава докладе зусиль, аби зробити навчальний процес максимально комфортним.

Окрім цього, Прем’єр позитивно оцінив пропозицію директора загальноосвітньої школи № 29 м. Севастополя Любові Новікової розробити програму з поліпшення шкільної освіти України «Школа-2020». «Ось ви таку репліку сказали з приводу Євро-2012, що з такою ж увагою треба ставитися і до освіти, і з такими ж фінансовими ресурсами. Чемпіонат був лише приводом для нас серйозно зайнятися інфраструктурою. А ідею створення програми з гарною, яскравою назвою «Школа-2020» я вже взяв собі на замітку. Восьми років на її реалізацію нам буде достатньо», — сказав він. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua