"Україні рекомендують підвищити тарифи на газ для населення"

28 жовтня 2011

ЦІНОУТВОРЕННЯ. Україні необхідно піднімати тарифи на газ для того, щоб вийти на показник дефіциту бюджету в розмірі 2,5%, заявив директор аналітичної групи міжнародного рейтингового агентства Fitch по суверенних емітентах Чарльз Севіль, повідомляє ТСН.

«Державні фінанси знаходяться в консолідованій формі. Бюджет на 2012 рік досить перспективний. Бюджетний дефіцит за нашими прогнозами складе 3,5% в 2011 році, і досить складно буде вийти на дефіцит в 2,5% у зв’язку дефіцитом НАК «Нафтогаз» близько 1 %. Необхідно піднімати тарифи на газ, щоб вийти на цю цифру», – сказав Севіль.

Під час конференції Fitch Ratings у Києві Севіль також зазначив, що для України поки що закритий ринок єврооблігацій. «В Україні є дефіцит з фінансами. Мінфін не довиконав план за показниками і тому ринок єврооблігацій для України поки закритий», – зауважив він.

При цьому Севіль вважає, що зростання економіки України може сповільнитися через скорочення кредитування у зв’язку з нестабільністю в єврозоні. Він зазначив, що у зв’язку з нестабільністю в єврозоні, материнські структури банківських установ не будуть збільшувати вливання у філіали в Україну.

«Це означає, що сповільниться кредитування і, отже, сповільниться економічне зростання», – підкреслив Севіль, відзначивши, що зростання банківської системи України незначне.

Експерт сказав, що банківська система України продемонструвала зростання депозитів і виданих кредитів, також досягнута стабільність за рівнем безнадійних кредитів. «Але це зростання незначне, хоча в цілому банківська система поліпшила свій стан», – відзначив Севіль.

Також він зазначив, що Україні необхідно підтримувати співпрацю з МВФ і підписати договір про ЗВТ з ЄС. «На гривню чиниться серйозний тиск, очікується зниження за форвардними контрактами. Постраждали золотовалютні резерви НБУ, які знизилися до 35 мільярдів доларів, але поки все не так погано. На даний момент Україні працює в черговому режимі з МВФ», – нагадав він.

Зауважимо, що місія Міжнародного валютного фонду приступила до роботи в Україну. Візит експертів МВФ триватиме до 4 листопада.

За результатами візиту місія зможе рекомендувати раді директорів МВФ завершити перегляд програми за угодою stand by і надати Україні черговий транш фінансування.

На думку експертів, на сьогодні черговий кредит від МВФ Україна необхідний. Але його надання залишається під питанням.

Разом з тим, віце-прем’єр Сергій Тігіпко вважає, що Україна буде змушена до кінця 2011 року підвищити тарифи на газ для населення, щоб виконати ключову умова відновлення кредитування міжнародними фінансовими організаціями. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua