"Українська кухня для єврогостей"

Ірина ПОЛІЩУК
25 травня 2012

ЦІНОУТВОРЕННЯ

Чи зросте вартість харчування напередодні та під час проведення футбольного чемпіонату?

Українські споживачі вже знають — з наближенням будь-яких свят у нас традиційно зростає вартість продуктів харчування. Потім ціни повертаються на початковий рівень, однак так буває не завжди. Загалом ця тенденція не залежить від економічної ситуації в країні, просто вітчизняні підприємці не втрачають можливість заробити копійку-другу. І це стосується як супермаркетів і кафе, так і бабусь, які продають пиріжки чи городину в підземному переході. Хоч як дивно, що більшість українців вже морально налаштовуються на підвищення цін на продукти, яке нас, вочевидь, чекає напередодні та під час проведення єврочемпіонату. Звісно, що подібна неприємність стосуватиметься лише міст, де проходитимуть матчі.

Експерти загалом погоджуються з українськими споживачами і зазначають, що на час Євро-2012 у закладах громадського харчування приймаючих міст справді можуть зрости ціни на продукти. А ось у супермаркетах та на базарах цифри на цінниках залишаться незмінними.

Чи здивують українські кухарі гостей Євро? Фото Володимира ЗАЇКИ

— Варто розуміти, що український і європейський менталітет трохи відрізняється в плані того, хто і де звик їсти. У першу чергу під час проведення матчів гості підуть у заклади громадського харчування, зокрема у ресторани та невеличкі кав’ярні, — переконує керівник аналітичного департаменту консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник. — Тому ми вже можемо говорити про те, що попит на продукти якщо й зросте, то не в супермаркетах. Саме в закладах громадського харчування варто очікувати ріст попиту на харчі. Відповідно, там можуть неістотно зрости ціни, але так відбуватиметься не через те, що з’являться якісь економічні передумови, а виключно через збільшення клієнтів. Думаю, недоречно говорити про зростання цін найближчим часом.

Натомість заступник директора Департаменту розвитку і аграрного ринку Міністерства аграрної політики та продовольства Сергій Петренко впевнений, що найближчим часом — у тому числі й на час проведення Євро-2012 — ціни на продукти підвищуватись не будуть.

— Уряду вдалось забезпечити певні заходи щодо збереження харчів і сільськогосподарської продукції, тому вважаю, що будь-яких підстав щодо підвищення цін найближчим часом не буде, — впевнений посадовець. — Це підтверджує і той факт, що, наприклад, на великодні свята, коли зазвичай щороку відбувалось істотне збільшення цін на певні види продукції, то у 2012 році такого підвищення не було. Короткострокові зростання цін ми спостерігали, але вони загалом не вплинули на вартість споживчого кошика. Кількість продуктів, вироблених у поточному маркетинговому році і їхнє збереження свідчать про те, що уряд має можливість забезпечити необхідною кількістю якісної їжі не тільки українців, а й гостей нашої країни. При цьому вартість продукції вітчизняного виробництва буде доступною.

На думку Сергія Петренка, уряд і безпосередньо Міністерство аграрної політики та продовольства повністю контролюють ситуацію на ринку продовольчих продуктів і сільгосптоварів. І мають достатньо вагомих важелів, щоб не допустити коливання цін.

Також експерти впевнені, що особливою популярністю в уболівальників під час проведення чемпіонату користуватимуться продукти, яких немає в Європі. Проте фахівці не впевнені, що найпопулярнішим з них буде сало. Адже у європейців користується попитом наш чорний хліб, наприклад «Бородинський» чи «Заварний». Смакує іноземцям і українська молочна продукція. І, звісно, мало хто з іноземних гостей зможе поїхати з України, не скуштувавши борщу, про який буквально складають легенди іноземці, які його вже їли. Адже такої смачної і корисної першої страви, як справжній український борщ, та ще й з пампушками, в кухнях інших країн немає. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua