"Українська пшениця «проросте» в Чикаго"

Вікторія КОВАЛЬОВА
27 квiтня 2012

МІЖНАРОДНА ТОРГІВЛЯ. На Чиказькій товарній біржі (CBOT) 6 червня почнуться торги ф’ючерсом на причорноморську пшеницю. Ці торги проведе оператор американських товарно-сировинних бірж CME Group (Chicago Mercantile Exchange Group). Запуск ф’ючерсної торгівлі причорноморською пшеницею (зерно, що постачається з Росії, Казахстану та України) здійснюється в рамках меморандуму про взаєморозуміння з Кабінетом Міністрів України та товарною біржею «Українська ф’ючерсна біржа», підписаного в травні 2011 року в Києві.

Згідно з повідомленням CME Group, з липня 2012 року ф'ючерс на причорноморську пшеницю буде включений у лістинг CBOT і доступний для електронних торгів на платформі CME Globex. Ф’ючерсний контракт номінований в доларах США, його обсяг становить 136 тонн. Постачання пшениці здійснюватиметься в один із румунських, українських чи російських портів на Чорному морі.

«Сьогодні Україна — єдиний великий експортер зернових, де немає ф’ючерсу на пшеницю», — підкреслив в інтерв’ю «УК» керівник аналітичного департаменту ТОВ «КУА «ІТТ-Менеджмент» Віталій Мурашкін. На його думку, введення ф’ючерсу на пшеницю навряд чи значно вплине на вітчизняних аграріїв найближчим часом: дрібні аграрії самостійно не зможуть вийти на Чиказьку біржу, а великі вже зараз орієнтуються на ціну американської пшениці на тій біржі.

За словами В. Мурашкіна, цей ф'ючерс зможе стати інструментом хеджування ризиків у разі, якщо ціни американської та української пшениці значно відрізнятимуться. «В Росії проект з організації торгів на ринку агропродукції реалізується на біржі РТС-ММВБ спільно із Санкт-Петербурзькою біржею, яка є організатором торгів. Для України поштовх до розвитку вітчизняного фондового ринку, залучення грошей у нього може бути в разі організації аналогічних ф’ючерсів на базі «Української біржі» — біржі «ПФТС» і однією з аграрних бірж», — вважає експерт.

На думку керівника аналітичної служби інформаційного агентства АПК-Інформ Родіона Рибчинського, запуск ф’ючерсу на причорноморське зерно на Чиказькій біржі є серйозним кроком на шляху формування традиційного для більшості розвинених аграрних країн зернового ринку в Україні. Питання лише в тому, наскільки цей інструмент (ф’ючерс) буде сприйнятий основними учасниками ринку — сільгоспвиробниками. Чи будуть вони йому довіряти і чи користуватимуться? На його думку, трейдерам цей інструмент добре знайомий, і вони періодично ним користуються, «а ось донести його значення і необхідність саме для агрокомпаній — буде завданням №1».

Як заявив керівник департаменту сільськогосподарської продукції та альтернативних інвестицій CME Group Тім Андресен, нині більш ніж коли-небудь світ розраховує на Чорноморський регіон у виробництві пшениці й інших зернових для задоволення світової потреби в продовольстві, що дедалі зростає. За даними CME, на Чорноморський регіон припадає понад 20% з 140 млн тонн пшениці, які щороку експортуються по всьому світу. У 2011/12 маркетинговому році регіон має всі шанси посісти друге місце з експорту зерна у світі, поступившись лише США. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua