"Українська Швейцарія розташована у Плескачівці"

Роман КИРЕЙ
26 вересня 2015

У селі Сунки Смілянського району на Черкащині бував не раз, милувався його  мальовничим ландшафтом, та про надзвичайно цікаву історію дізнався тільки нині. Виявляється, з кінця ХІХ століття село належало княгині Наталії Яшвіль (Філіпсон), у якої понад 15 років гостював художник Михайло Нестеров. Саме тут він написав її відомий портрет, що нині зберігається в Національному музеї російського мистецтва в Києві.

Княгиня заснувала в селі художні промисли, які експортували свою продукцію в Європу. У минулому Сунки — один з найбільших і найцікавіших центрів черкаського народного гончарства. Село пишається також династіями майстринь-вишивальниць: їхні найкращі роботи  навіть нагороджені бронзовою й золотою медалями на всесвітній виставці в Парижі.

Про Сунки й історію села можна розповідати багато, проте вразила інша деталь, пов’язана уже із сьогоденням. Як з’ясувалося, це один з найпопулярніших центрів зеленого туризму — тут відпочивальники знаходять усе для активного відпочинку. 

Неподалік Сунок серед глибоких ярів і круч Холодноярського лісового масиву сховалося село Плескачівка. Охайні будиночки грайливо тягнуться вздовж маленьких струмків, що протікають низами ярів. Місцевість, де розташувалося село, ще століття тому кишіла дичиною, манила вельмож-мисливців на полювання і здобула назву — Малі Карпати або Українська Швейцарія. Дедалі більше туристів відкривають для себе цей чарівний козацький край.

Унікальні можливості для розвитку зеленого туризму на Черкащині ще далеко не розкриті. Приміром, директор департаменту облдержадміністрації Віталій Хиля вважає, що над цим потрібно наполегливо працювати. Створення тематичних сіл і функціонування зелених агросадиб, за яке взялися в окремих районах, слід активно поширювати. З 855 населених пунктів області 824 — села, які мають унікальну історію, чудовий природний ресурс і власну родзинку, якою при належному оформленні можна зацікавити туристів. Селяни Черкаського краю вже розпочали роботу в цьому напрямку. Перші зелені агросадиби й тематичні села вже є на території Придніпров’я в Чигиринському, Смілянському, Кам’янському та Черкаському районах.

Як розповіла представник проекту «Сільське мікропідприємництво. Пошук нових фінансових джерел» Оксана Колісник, торік в області почали створювати мережу тематичних сіл. Ідеєю для створення такого туристського об’єкта може стати будь-яка пам’ятка історії в селі або ж його традиційний промисел.

— У селі Межиріч Канівського району привели до ладу археологічну пам’ятку — стоянку мисливців на мамонтів, якій приблизно 15 тисяч років. Відтепер у це тематичне село до «Мамонтландії» із задоволенням приїздять діти — шукачі пригод, — розповідає Оксана Колісник. — Ще один успішний приклад — «Зерноленд» в Івківцях, що на Чигиринщині. Тут туристи можуть не тільки побачити всі етапи переробки зерна на борошно, а й узяти безпосередню участь у цьому процесі.

За її словами, до кінця року на Черкащині мають запрацювати ще кілька тематичних сіл у Гельмязові Золотоніського району, Хмільній, що на Канівщині, а також у Кам’янському, Чигиринському та Черкаському районах. 

Розвиток зеленого туризму в районах — це й своєрідний крок до впровадження реформи місцевого самоврядування в сільській місцевості. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua