Моторне (транспортне) страхове бюро (МТСБУ) та співробітники прикордонного загону «Добрянка» (Чернігівська область) у межах пілотного проекту «СТОП Фальшивка» на прикордонному переході автомобільного сполучення Нові Яриловичі виявили 54 випадки використання змінених у незаконний спосіб та фальшивих сертифікатів «зелена картка». Їхнє використання могло призвести до недобору страхових платежів із міжнародного страхування обсягом понад 20 мільйонів гривень.

Згідно з повідомленням МТСБУ, запровадження проекту «СТОП Фальшивка» на найважливіших прикордонних переходах дає змогу самому бюро уникнути збитків за фальшивими «зеленими картками» обсягом понад 200 тисяч євро на рік.

«Завдяки співпраці МТСБУ та Державної прикордонної служби України на прикладі пілотного проекту програми «СТОП Фальшивка» нам вдалося продемонструвати, як спільними зусиллями та поступовими кроками можна повернути позитивний імідж українських автовласників за кордоном», — зазначає генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко.

 «У разі придбання фальшивого сертифіката «Зелена картка» водій повинен усвідомлювати, що йому можуть не дозволити перетнути державний кордон України на виїзд, оскільки одна з умов перетину держкордону — наявність у водія транспортного засобу чинного договору міжнародного страхування «Зелена картка». Також йому можуть заборонити в’їзд на територію іноземної країни без наявності чинного договору страхування. А в разі виявлення фальшивого або зміненого у незаконний спосіб сертифіката «Зелена картка» автомобіль відправляють на штрафний майданчик, за перебування на якому необхідно буде ще сплатити значні кошти», — наголошує заступник генерального директора з питань зовнішніх зв’язків МТСБУ Микола Лутак.

До речі, виготовлення, розповсюдження та використання фальшивих документів з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів карається законом (стаття 358 Кримінального кодексу України).

Загалом для запобігання виготовленню та розповсюдженню фальшивих «зелених карток» у вересні-жовтні цього року МТСБУ в межах реалізації цього пілотного проекту вжило превентивних заходів. Зокрема для забезпечення його реалізації випущено 400 примірників Довідника з питань міжнародного страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів та 500 примірників Методичного посібника з перевірки українського уніфікованого страхового сертифіката «Зелена картка» (достатня кількість для забезпечення проекту на найважливіших прикордонних переходах).

Також презентовано фільм про особливості міжнародного страхування (форми сертифікатів «Зелена картка», ознаки їх дійсності), оснащено робочі місця несення служби прикордонників комп’ютерною технікою для перевірки сертифікатів «Зелена картка» через Централізовану базу даних МТСБУ. Опрацьовано разом зі співробітниками МВC України та прокуратури питання вилучення міжнародних сертифікатів «Зелена картка», які мають ознаки фальсифікату.