"Українські виробники все менше м’яса кладуть у «лікарську» ковбасу"

13 вересня 2012

ЕКСПЕРТИЗА. Дослідження фахівців центру незалежних експертиз «Тест» виявило, що у «лікарській» ковбасі вітчизняних виробників до 10% складу продукту взагалі неможливо ідентифікувати, дізнались журналісти програми «Гроші».

«До вареної ковбаси і взагалі у подрібнені до пастоподібного стану продукти можна більше чогось додавати, більше чогось хитрувати», – розповідає фахівець.

Постійними інгредієнтами ковбаси є крохмаль, барвники, згущувачі, та інші синтетичні добавки. Для того, щоб зекономити на м'ясі, виробники додають жир, рослинний білок, гідролізат свинячої шкіри, клітковину та ін.

Вже звично до складу ковбаси входить начебто нешкідлива соя. Але навіть у найдорожчих ковбасах знаходять генно-модифіковану сою, яка заборонена в Україні, хоча виробники не вказують це на етикетці.

«Ковбаса вищого гатунку нібито не містить сою, але навіть восени у нас було 15 зразків ковбасних виробів різних виробників і з них 30% містили ген ліктину, тобто ген властивий сої і ніякому іншому організму», – попереджує спеціаліст.

Щоб обрати якісну «лікарську» ковбасу, українцям рекомендують уважно вивчати маркування: на упаковці повинен стояти номер держстандарфту ДСТУ 4436:2005, перелік інгредієнтів має бути коротким, а назва не може містити зайвих слів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua