"Український борщ як перепустка до ЄС"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
31 липня 2012

ВИЗНАННЯ. Кухарі з п’яти країн — Литви, Польщі, Росії, Білорусі та України — змагалися на міжнародному кулінарному фестивалі «Сусіди за столом», який пройшов у мальовничому містечку Ілава, що у Вармінсько-Мазурському воєводстві Польщі. Його організатором виступив Ілавський культурний центр, а почесний патронат надало Посольство України в Республіці Польща. 

Природно, що Україну представляла саме Рівненщина: адже наша область — перша і поки що єдина територія в державі, яка є дійсним членом європейської мережі регіональної кулінарної спадщини, штаб-квартира якої розташована у Швеції.

— Погодьтеся, коли ви як турист приїздите до тієї чи тієї країни, ви цікавитеся: що я можу тут побачити? І які страви національної кухні скуштувати? — коментує начальник відділу міжнародного співробітництва та євроінтеграції облдержадміністрації координатор Європейської мережі регіональної кулінарної спадщини в Україні Олександр Муран. — Метою фестивалю було пізнання кулінарної культури країн-сусідів Польщі. Четверо кухарів представляли традиційну українську кухню. Наша команда запропонувала борщ український з пампушками та крученим салом, ковбасу «Домашню з цибулею» та млинці з яблуками, вишнями і маком.

І здобула впевнену перемогу. Ну хто, скажіть, устоїть перед нашим борщем та домашньою ковбасою?  Якби перепусткою до Євросоюзу була національна кухня, питання про членство України давно було б вирішено автоматично.    



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua