"Український музей Пеле поїде до Бразилії"

Олена ОСОБОВА
29 березня 2012

ПОДІЯ. «Урядовий кур’єр» у серпні 2010 року писав про те, що Микола Худобін підготував у рамках Євро-2012 унікальній туристичний маршрут: цілий комплекс футбольних пам’ятників та музей. Цей чоловік усе своє життя захоплювався долею великого бразильця і майже два роки збирав 3 тисячі експонатів свого музею Пеле. І дуже сподівався, що стрічку на його відкритті власноруч розріже король футболу. Та сталося інакше.

Луганський міський голова направив офіційне звернення до Надзвичайного і Повноважного Посла Бразилії в Україні Антоніо Фернандо Круз де Мело з проханням запросити легендарного футболіста на відкриття його музею в Луганську. Так про цей музей дізнався міністр спорту Бразилії Альдо Ребел.

Зустріч луганчанина та Пеле у Бразилії. Фото з архіву Миколи ХУДОБІНА

«Було б непогано, якби до чемпіонату світу 2014 року ми змогли б виставити деякі експонати з цього українського музею в Сантосі, щоб їх змогли побачити люди з усього світу», — заявив міністр.

— У створення цього музею і пам’ятників я вклав усе своє серце, — каже Микола Худобін.

І немає в його словах ані краплі перебільшення. Перший експонат — фотографію Пеле — дев’ятирічний Миколка виміняв в однолітка на… велосипед. Нині у луганському музеї багато цінних експонатів. Наприклад, марка в золотій фользі із зображенням короля футболу. Їх було випущено лише тисячу екземплярів у 1970 році. Фотографія Пеле, що побувала в космосі на орбітальній станції «Мир». Таких усього чотири в світі, дві — у великого спортсмена. На них печатка й автографи космонавтів Соловйова й Баландіна. Бразильська книжка «Ера Пеле», де лише фотознімків більш як тисяча… А це унікальне зібрання починається із двох великих сімейних фотографій, які розташовані поруч. На одній — Пеле та його родина. На іншій — сімейний знімок Худобіних. Видатний бразилець уже знає, що долі цих родин, розділених океанами, вже тісно переплелися, бо вони — з команди тих, хто вміє мрію зробити реальністю. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua