" Український Парламент підтримав пакет урядових антикорупційних законів, які забезпечать виконання Україною умов з пом’якшення візового режиму з ЄС"

8 жовтня 2015

У четвер, 8 жовтня, Верховна Рада прийняла за основу урядовий пакет антикорупційного законодавства, який забезпечить виконання Україною взятих на себе зобов’язань на шляху до безвізового режиму з Європейським Союзом.

Зокрема, були прийняті в першому читанні два законопроекти, які, за словами Міністра юстиції України Павла Петренка, запроваджують реальні механізми завершення розслідування кримінальних справ, збереження й повернення в державний бюджет «сотень мільйонів гривень, вкрадених корупціонерами».

Окрім того, ці законопроекти за пропозицією ЄС пропонують поширити спецконфіскацію на всі умисні злочини, а не використовувати їх лише до вузького кола корупційних правопорушень. Паралельно з цим встановлюється, що слідчий орган має довести той факт, що майно було дійсно здобуте злочинним шляхом. За словами урядовців, це дієвий механізм судового захисту права власності.

Разом з тим було прийнято законопроект, що стане базою для чіткого розподілу справ між різними правоохоронними органами, а також законопроект «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», що розроблявся на чітку вимогу 5-го звіту моніторингової місії Європейської комісії, де було вказано, що Україна зобов’язана створити незалежну агенцію із пошуку та управління активами. 

«Сьогоднішнє голосування і прийняття цих законопроектів за основу – це свідчення того, що Україна готова реально боротися з корупцією», - резюмували у Міністерстві юстиції України.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua