"Українським банкам дозволили видавати більше кредитів"

30 сiчня 2012

КРЕДИТНА ПОЛІТИКА. Українські банки отримають більше коштів на нове кредитування, оскільки НБУ дозволив фінустановам переоцінити свої резерви, сформовані під видані кредити.

Зокрема, Нацбанк підвищив до 80% коефіцієнти обліку банківських металів, закладених під кредитні операції, які класифікуються як «субстандартні» пише Комерсант-Україна.

Коефіцієнт обліку нерухомості, іпотечних облігацій і сертифікатів у «субстандартних» і «сумнівних» позиках збільшений на 10 пунктів - до 50% і 30% відповідно. Однак ці послаблення стосуються лише гривневих кредитів.

Документ передбачає розширення можливості обліку безумовних гарантій при розрахунку резервів: коефіцієнти для всіх категорій кредитних операцій, крім безнадійних, підвищені до 100%.

Банки також зможуть враховувати майнові права на отримання грошової виручки. Для цього банкір повинен буде мати документальне підтвердження того, що в останні 12 місяців позичальник своєчасно виконував свої зобов'язання перед іншими кредитними установами.

Проте, швидкого ефекту банкіри не очікують. «Звичайно, в деякій мірі це допоможе відновити кредитування, але для того, щоб банки перерахували резерви і номінально побачили ресурси, потрібно враховувати і часовий лаг», - пояснив голова правління Єврогазбанку Ростислав Павлюченко.

ДОВІДКОВО

Наразі загальний обсяг кредитів, виданих українськими банками, складає 825 мільярдів гривень. При цьому за 2011 рік було видано позик на 70 млрд грн, що на 9,3% більше, ніж у 2010 році.

ТСН



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua