"Укрспирт не витримав ревізій"

29 липня 2015

Плановий внутрішній аудит відповідності діяльності державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» виявив понад 3 мільярди гривень фінансових порушень. Із цієї суми підприємству завдано збитків на 1,2 мільярда гривень. Загалом перевірка тривала з 1 січня 2012-го по 31 березня 2015 року. Її результати оприлюднила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Найбільші порушення стосувалися реалізації продукції за цінами, нижчими за собівартість, закупівлі сировини з необгрунтовано завищеною вартістю та оплати послуг, надання яких не підтверджено відповідними документами. Також виявлено нестачу майна та цінностей включно з пально-мастильними матеріалами, зерном, автомобілями. Найбільше фактів протиправної діяльності припало на 2014 рік. Торік підприємство співпрацювало в господарській галузі з компаніями, які мають ознаки фіктивності. В результаті Укрспирт втратив майже мільярд гривень, а державний бюджет недоотримав понад 400 мільйонів гривень податків.

Ще 134 мільйони гривень у ДП недорахували через продаж спирту та спиртовмісної продукції за заниженими цінами. Як зазначають у прес-службі Мінагрополітики, під час закупівлі сировини та оплати витрат за її зберігання переплачено 10,4 мільйона гривень. Окрім цього, у жовтні 2014 року Укрспирт замовив у приватної компанії послуги з пакування кукурудзи за цінами, вищими від ринкових у 7 разів. Це коштувало державі 903,5 тисячі гривень. 2,1 мільйона гривень збитків завдано закупівлею деревних пелет за істотно завищеними цінами. Процес відбувався під виглядом упровадження альтернативних джерел енергії.

Результати перевірки Укрспирту прокоментував міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко. Він назвав принциповим питання повернення держкомпанії вкрадених грошей і розповів, що нині матеріали аудиту готують до передачі правоохоронним органам.

«Проситиму керівництво Генеральної прокуратури, Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ узяти справу під особливий контроль. Розслідування фактів потребує пильного контролю суспільства. Без цього організатори та учасники «спиртових схем» продовжать вважати себе безкарними», — наголосив міністр.

До речі, крім внутрішнього аудиту, проведеного Мінагрополітики, на підприємстві відбулася ревізія Державної фінансової інспекції. Вона охопила діяльність у відповідний період Укрспирту та підприємств, які входять до сфери його управління. Ревізія засвідчила безпідставну втрату понад 2,3 мільярда гривень, з яких понад 880 мільйонів — збитки.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua