"Улітку стережіться… застуди"

Наталія ДОЛИНА
16 серпня 2012

ОБЕРЕЖНО. Причини захворювань під час відпустки — зміна клімату і незвичні умови

Тепле повітря, свіжі фрукти і надлишок вітамінів — усе це подарунки літнього сезону. Та є в нього і зворотній бік — вірусні захворювання, які вчащають із протягами, кондиціонерами, тривалою спекою і... курортами.  Сонце, море, гарячий пісок — здавалося б, можливостей для оздоровлення безліч. Але іноді «урожай», який доводиться збирати відпочивальникам, виявляється зовсім не таким, на який очікували. Для деяких із них відпустка закінчується захворюваннями. Кашель, нежить, температура, слабкість — і все це замість очікуваного припливу сил та покращення здоров’я.

Поширена думка, що влітку про застудні захворювання можна забути, — помилкова. За словами фахівців, причинами захворювань під час відпустки стають різкі зміни клімату і незвичні умови: вода, різні часові пояси, кухня й інші чинники. Разом вони завдають серйозного удару по імунітету, і ослаблений організм стає жертвою гострих респіраторних вірусних інфекцій.

— Більшість людей надає перевагу відпочинку на морі, але часто після відпустки приїжджають із ангіною, запаленням вуха, ларингітами, фарингітами, ларинготрахеїтами, — розповідає сімейний лікар Костянтин Зеленський. — Найбільш провокуючий чинник для літньої застуди — вода. Якщо ви занадто довго купалися у водоймі чи випили крижану мінералку, може настати переохолодження. А внаслідок цього — фарингіт або ангіна. Особливо схильні в такий спосіб захворіти ті, хто страждає на хронічний тонзиліт, а також ті, в кого імунітет послаблений тривалим стресом.

Лікарі застерігають: не варто купатися при нежиті, полоскати горло і промивати ніс морською водою. Адже вода нестерильна, особливо біля берега, й у такий спосіб можна захворіти на фарингіт, фаринголарингіт (запалення глотки і гортані). Взагалі краще не пірнати надто часто, інакше людина може захворіти на гостре запалення середнього вуха. Якщо його вчасно не лікувати, може розвинутися гострий гнійний отит та інші захворювання. Без лікування вони призводять до серйозних ускладнень, але розпізнати їх вчасно вдається не завжди.

— На жаль, люди зазвичай займаються самолікуванням, — каже Костянтин Зеленський. — Якось знайомий подзвонив мені і сказав, що захворів на ангіну. При цьому повідомив, що в нього нежить, кашель і невисока температура. Він сам поставив собі діагноз і, мабуть, сам призначив лікування. Хоч з ангіною не жартують і діагностувати її може тільки фахівець, так само як і призначати курс препаратів.

За словами фахівця, ангіна, як правило, проявляється сильним болем у горлі. При цьому болить голова, тримається висока температура, виникає ломота в суглобах, а на мигдалинах з’являються гнійні пробки. Такі випадки потребують застосування антибіотиків. А звичайні ГРВІ супроводжуються нежитем, невисокою температурою і почервонінням горла. Тому лікарі радять не зловживати самолікуванням і не вживати антибіотики, які показані при ангіні. Адже ці препарати ще більше послаблюють імунітет.

Втім, ангіну і вірусні захворювання потрібно лікувати вчасно, бо наслідки можуть бути дуже серйозними. Так, після хвороби, перенесеної на ногах, найчастіше проявляється ревматизм. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua