"УПЦ пропонує матеріальну допомогу Храму Гробу Господнього"

8 листопада 2012

ДОПОМОГА. Митрополит Володимир направив листа Патріарху Єрусалимському Феофілу ІІІ з проханням прийняти від вірних Української православної церкви Московського патріархату благодійну матеріальну допомогу, щоб врятувати від закриття храм Гробу Господнього, передає УКРІНФОРМ з посиланням на сайт УПЦ МП.

«З тривогою нами було сприйнято звістку засобів масової інформації, а також відповідальних осіб Єрусалимської Патріархії, що за певних обставин під загрозою припинення доступу віруючих опинилося найсвятіше для усього християнського світу місце – Храм Воскресіння Христового та святині, що знаходяться під його сінню. З огляду на це, шанобливо просимо Ваше Блаженство задля підтримки Святої Єрусалимської Церкви в скрутну для Неї хвилину прийняти від вірних Української Православної Церкви благодійну матеріальну допомогу», – йдеться в листі.

Ізраїльська водопостачальна компанія «ха-Гіхон» вимагає від Храму Гробу Господнього заплатити 9 мільйонів шекелів ($2,4 млн) – заборгованість за останні 7 років плюс пеня. На вимогу «ха-Гіхон» був заарештований банківський рахунок Патріархату Грецької Православної Церкви, якому належать основні права володіння та використання храму. За багатовіковою традицією храм не платить за воду. Грошей не брали ні влада Османської імперії, ні британська колоніальна адміністрація, ні Йорданія.

Патріарх Феофіл III заявив, що церква не має наміру відмовлятися від цього історичного привілею. Листи з проханням про допомогу він розіслав прем'єр-міністру і президенту Ізраїлю, президентам США, Росії, Кіпру та Греції.

У компанії «ха-Гіхон» поки не зважилися подати в суд з вимогою перекрити воду, як це роблять із звичайними боржниками, але й звільняти Храм від платежів не збираються. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua