"Уряд допоможе регіонам розрахуватися за енергоносії"

5 вересня 2012

СУБВЕНЦІЇ. Надання відповідної субвенції для погашення заборгованості з різниці в тарифах на житлово-комунальні послуги передбачено в державному бюджеті 2012 року. Про це повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк на брифінгу за результатами засідання Уряду 5 вересня.

«Станом на початок вересня виділено 6,9 млрд. грн. на погашення різниці в тарифах та покращення розрахунків. На сьогодні профінансовано 2 млрд. грн. Ще на 2,3 млрд. документи надані Мінфіну і очікують фінансування. Міністерству фінансів надано доручення вжити заходи щодо наближення фінансування цієї субвенції з грудня місяця до жовтня. Держава допомагає і допоможе розрахуватися регіонам за спожиті енергоносії», - сказав міністр.

Причинами збитковості підприємств галузі є низький рівень тарифного відшкодування витрат на виробництво комунальних послуг. Як наслідок, з початку року на 3,4% зросла кредиторська заборгованість і складає 20 мільярдів грн. Біля 70% заборгованості – це поставка енергоносіїв: 14 млрд. грн. (10 – газ, 4 – електроенергія). Найбільша кредиторська заборгованість у міста Києва, Донецької, Луганської, Харківської та Дніпропетровської областей.

У той же час на підприємствах дебіторська заборгованість зменшилась з початку року на 730 млн. грн. (5,4%), але складає ще 12,8 млрд. грн.

Серед найбільших категорій боржників: 70% (9 млрд. грн.) населення; 18% (2,3 млрд. грн.) комерційні установи; 5% (650 млн. грн.) бюджетні установи, в тому числі є також заборгованість державного бюджету у розмірі 330 млн. грн.

Серед найбільших боржників організації Міноборони (100 млн.), МОНмолодьспорту (66 млн.), МОЗ (13 млн.).

За словами Анатолія Близнюка, найбільший обсяг дебіторської заборгованості мають Донецька (1,8 млрд.), Харківська (1,6 млрд.), Луганська (1,1 млрд.) та місто Київ (2,8 млрд.). При цьому середній рівень розрахунків населення у поточному році складає 103%. 

Прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua