"Уряд готовий до ліквідації Держрезерву"

28 липня 2020

Олег ГРОМОВ,
«Урядовий кур’єр»

Україні слід відмовитися від практики існування такого органу, як Державний резерв. Так вважає міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко. На його думку, у європейських країнах існує практика використання балансуючих обсягів продуктів харчування.

За словами міністра, така практика полягає в тому, що держава через форвардні закупівлі або через інші певні інструменти створює запаси продуктів харчування та предметів першої необхідності. Ця система, на думку Петрашка, є прозорою у сенсі оновлення таких запасів.

Також міністр заявив про те, що у країні змінюватимуться підходи до теорії та практики продовольчої безпеки країни.

Як відомо, цьогорічного травня колишній глава Держрезерву Ярослав Погорілий заявляв про кричущі випадки розкрадань та інших зловживань у цій інституції. Так, йшлося про привласнення державного майна, масові розкрадання зерна на складах підприємства у регіонах, а також незаконні оборудки з нафтопродуктами Держрезерву. Тоді Погорілий заявляв, що всі документи було передано до відповідних правоохоронних структур.

Деякі українські фахівці вважають, що Держрезерв можна залишити у тому вигляді, в якому він існує й зараз, проте ефективніше використовувати його наявні потужності. Аналітики також вважають, що ця інституція може стати великим логістичним центром, яка матиме функції надання послуг підприємцям та самостійно зароблятиме гроші.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua