"Уряд захищатиме механізм надання субсидій"

8 жовтня 2015

Коли Верховна Рада проголосувала за основу законопроект про зниження рентної плати за видобуток газу, в Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка одразу виникли запитання до цього документа. Обговоренню цієї проблеми й було присвячено засідання міжвідомчої робочої групи з питань надання субсидій, на якому глава уряду оприлюднив свою позицію.

На його думку, документ лобіює інтереси газових олігархів і є прямим ударом по малозабезпечених громадянах, які отримують субсидії саме з наддоходів, які вилучають у газових олігархів і в державної компанії «Укргазвидобування».

Уже 3,3 мільйона домогосподарств України отримали субсидії, спостерігається тенденція до зростання кількості людей, які зрозуміли: держава справді надає субсидії, компенсує зростання тарифів.

Проте Арсеній Яценюк вважає, що це голосування створило проблему. Бо проголосовано не той законопроект, який свого часу вніс уряд, а той, який «лобіює інтереси газових олігархів», повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Прем’єр наголосив, що, відповідно до проголосованого за основу проекту закону, Верховна Рада пропонує знизити ренту для підприємств із так званою спільною діяльністю із 70% до трохи більш як 20%: «Ця «спільна діяльність» контролюється виключно газовими олігархами України, обслуговує тіньовий енергетичний сектор і отримує тіньові доходи».

«Ми з боями добилися того, щоб на початку поточного року оподаткувати ренту для «спільної діяльності» і підвищити її до 70%, аби витягнути наддоходи з кишень газових олігархів. І ось ні сіло ні впало знайшлося 228 голосів із п’ятої спроби голосування, щоб ухвалити цей закон у першому читанні», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Зниження ренти як для «спільної діяльності», так і для компанії «Укргазвидобування» стане «прямим ударом по малозабезпечених громадянах, які отримують субсидії саме з наддоходів, які ми вилучаємо у газових олігархів і в державної компанії «Укргазвидобування». Він переконаний, що це зроблено перед виборами умисно, щоб підірвати програму надання субсидій громадянам України.

«Я вражений, чому за цей законопроект проголосувала фракція Блоку Петра Порошенка. Я публічно звертаюся до Президента України щодо ветування цього закону, якщо в другому читанні буде проголосовано норми, які передбачають зменшення ставки ренти для газових олігархів і для державної компанії «Укргазвидобування», — наголосив глава уряду.

Прем’єр-міністр заявив, що не дасть підірвати систему субсидій: «Це 24,5 мільярда гривень, які надходять саме безпосередньо від ренти. Якщо хтось хоче ці гроші забрати в бідних людей і повернути газовим олігархам, то в мене є повний перелік прізвищ, хто за цим стоїть і хто в парламенті розносить гроші за ухвалення такого закону».

Арсеній Яценюк звернувся до Президента України «вплинути на свою фракцію, щоб не підірвати основну реформу в країні — реформу газового сектору і забезпечення громадян України субсидіями». «Це 10 мільйонів українських громадян, яким треба допомогти. А багатим цей уряд допомагати не буде, особливо тим, які контролюють газові свердловини», — чітко окреслив позицію Прем’єр-міністр. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua