" Уряд зобов’язання виконає"

Вікторія КОВАЛЬОВА
29 грудня 2012

БЮДЖЕТ.  Під час відеоконференції в Кабміні за участі представників Дніпропетровської, Харківської, Одеської і Львівської областей представники регіонів скаржилися, що  в казначействі при наявності на рахунках достатнього обсягу коштів платежі не проходять. Наприклад, обсяг невиконаних платіжних доручень станом на 27 грудня в Харківський області становить близько 300 млн грн. Затримуються на казначейських рахунках й кошти місцевих бюджетів і в Одеській області.

«Затримка платежів відбувається через нерівномірне надходження доходів у бюджет», — заявив заступник директора департаменту місцевих бюджетів та інвестицій Мінфіну Сергій Макацарія.

За його словами, Бюджетний кодекс України передбачає, що кредиторська заборгованість місцевих бюджетів відшкодовуватиметься на місцях першочергово. «Ситуація, що склалася наприкінці цього року, в наступному вирівняється, і всі зобов’язання уряд виконає», — підкреслив С. Макацарія.

Скоріше всього, казначейські нестиковки можуть бути пов’язані з тим, що темпи зростання ВВП за результатами нинішнього року збільшилися лише на 1%, тоді як очікували 3,9%. Витрат на капіталовкладення у бюджеті-2013 закладено менше, ніж у 2012 р. на 47%, при цьому 90% видатків мають соціальний характер.

Нагадаємо, що 27 грудня Львівська міська рада затвердила дефіцитний бюджет на 2013 рік. Загальний обсяг доходів міськради становитиме 2,747 млрд грн, обсяг видатків — 2,814 млрд грн. А депутати Дніпропетровської міськради 26 грудня ухвалили «нереальний», на їхню думку, бюджет на 2013 рік (з доходами 2,791 млрд грн і видатками 2,779 млрд грн). Ще раніше Президент Віктор Янукович заявив, що очікує перегляду держбюджету на 2013 рік у першому кварталі 2013 року. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua