"Уряд зробив крок до ліквідації офшорного витоку капіталів"

7 листопада 2012

УРЯДОВІ РІШЕННЯ. Зроблено перший крок до ліквідації, можливо, найстарішого «офшорного витоку» капіталів з України. Кабінет Міністрів 5 листопада 2012 року схвалив проект Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи.

Підписати відповідні документи уповноважено Міністра закордонних справ Костянтина Грищенка.

Як відомо, наразі в даній сфері правого регулювання до цього дня діє Угода, яка дісталася Україні «у спадщину»: між Урядом СРСР та Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна.  За роки незалежності так і не було підписано двосторонніх угод між Україною та Республікою Кіпр з цього питання. Дуже важко і повільно просувалися переговори, а проблема консервувалася.

Конвенція суттєво змінить ситуацію і має стати на перепоні цього офшорного витоку. Документ покликаний стати надійним запобіжником як щодо ухилення від сплати податків, так і уникнення подвійного оподаткування. Також передбачається, що підписання Концепції сприятиме взаємному зменшенню податкових перешкод для закордонних інвестицій і торгівлі.

Внаслідок підписання документа підприємці обох країн отримають гарантії, що прибутки, одержані від підприємницької діяльності на території іншої країни, не підлягатимуть подвійному оподаткуванню. Конвенція також гарантує, що підприємці однієї держави будуть оподатковуватись в іншій державі за тих же умов, що й підприємці іншої держави. Таким чином створюються додаткові умови для поглиблення українсько-кіпрських економічних відносин.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua