"Усі дороги з Варшави ведуть на Контрактову площу"

Олександр КРЮЧКОВ
18 березня 2016

Нещодавно глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що в його країні живуть і працюють понад мільйон українців. «Ми видали майже стільки віз (українцям. — Авт.), скільки решта Європи», — сказав у Брюсселі головний польський дипломат. До того ж наші сусіди спростили торік із грудня правила перетину польського кордону для українців. Так Варшава намагається стати ще ближчою до Києва, що за нинішніх складних для України часів має дуже велике значення.

До речі, про це мали нагоду ще раз сказати наші сусіди під час відкриття в Києві представництва Польського бізнес-центру та польського медичного центру. Відтепер бізнесмени обох країн мають змогу на вулиці Хорива, 4 не лише поспілкуватися, а й налагодити ділові зв’язки. Бізнес-центр став своєрідним Польським домом на Контрактовій площі, яка з давніх-давен приваблювала поляків комерційним життям. «Ініціатором створення такого центру стала Польсько-українська господарча палата, — каже голова Асоціації українського бізнесу в Польщі Олег Дубіш. — Нині в цій організації зареєстровано майже тисячу компаній з польським капіталом. Польща робить суттєвий інвестиційний внесок в українську економіку, який уже становить майже мільярд доларів. І Польський дім на Подолі сприятиме активнішому залученню капіталу сусідньої держави в нашу промисловість, село тощо». Польський Центр медичного туризму представлятиме в Україні багатопрофільні і вузькоспеціалізовані клініки й медичні заклади сусідньої країни, де нашим співвітчизникам надаватимуть візову підтримку, медичну консультацію, допомагатимуть підібрати медичний заклад у Польщі або санаторій, забезпечать супровід підписання договору з ними.

Не можна не згадати й того, що Польща нині — наш головний європейський адвокат. До її слів дослухаються інші країни старого континенту. А отже, вона може заохотити іноземців вкладати кошти в український бізнес. «А ще, — приєднується до розмови голова комітету міграції та працевлаштування Польсько-української господарчої палати Олександр Романюк, — наші сусіди виявили бажання вирішити питання легального працевлаштування наших співвітчизників у цій країні, адже багато українців трудяться в Польщі нелегально. Ще й не за фахом і за нижчі, аніж поляки, зарплати. Наші сусіди мають намір перевчити українців за європейськими програмами. Щоб токар чи муляр, скажімо, зміг працювати в Польщі цілком легально, маючи для цього відповідний документ від тамтешніх навчальних закладів, які відповідають європейським стандартам. Ми вже маємо домовленість із польською стороною стосовно перенавчання воїнів АТО».

Одне слово, всі дороги з Варшави тепер вестимуть до Контрактової столичної площі. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua