"Усі податки матимуть цільове призначення"

Катерина МАЦЕГОРА
5 сiчня 2016

У 2015 році проведено бюджетну децентралізацію і максимально збільшено повноваження місцевого самоврядування. 2016-й буде роком ефективного використання податків місцевими громадами для того, щоб змінити якість їхнього життя. Про це заявив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Головним результатом 2015 року він назвав проведення бюджетної децентралізації за жорсткої політичної волі Президента, Голови Верховної Ради, уряду. «Принципова позиція Володимира Гройсмана під час ухвалення Державного бюджету на 2016 рік дала змогу відстояти фінансову підтримку місцевого самоврядування наступного року, — передає слова Геннадія Зубка його прес-служба. На думку урядовця, це відкриває шлях збільшенню бюджетів місцевих громад і незмінності тієї податкової бази, на якій формувалися торішні місцеві бюджети. «Всі податки матимуть цільове призначення, — резюмував віце-прем’єр. — Ми хочемо запропонувати рішення, за яким кошти податку на нерухомість спрямовуватимуться на оновлення житлового фонду й місцеві регіональні програми, мотивуючи людей вкладати кошти в житловий фонд. Йдеться про вже традиційну іпотеку, а також створення ринку орендного житла».

Геннадій Зубко також зауважив, що треба заохочувати громади ефективно використовувати земельні ресурси: передавати їх в оренду, давати можливість приватизовувати й збирати податки, які потім спрямовуватимуть на поліпшення інфраструктури. Ініціатива також стосується збору акцизу на алкоголь і тютюнові вироби та інших податків. «Отримані кошти громади зможуть спрямувати на підтримку малого й середнього бізнесу, створення нових робочих місць, програми розвитку культури, спорту», — наголосив віце-прем’єр.

Він також пояснив, що в результаті ухвалених рішень розмір єдиного соціального внеску для громадян зменшено. Це дасть змогу роботодавцям збільшити розмір заробітної плати для робітників та вивести її з тіні. Водночас розмір податку на доходи фізичних осіб збільшено до 18%. Таке нововведення допоможе місцевим бюджетам залучити ще більший ресурс від ПДФО.

«Ми запропонували систему, за якої виграють громадяни, підприємства та місцеві бюджети, — сказав Геннадій Зубко. — Об’єднані територіальні громади тепер мають прямі бюджетні відносини з Державним казначейством і залишають у себе 60% податків. Це створює більше можливостей для наповнення їхніх бюджетів. Громади вже розуміють, що зворотного руху в цьому процесі не буде, і можна планувати свої бюджети, інвестиційні й інфраструктурні проекти в 2016 році».

До слова, з 1 січня 2016 року 159 об’єднаних громад отримали прямі бюджетні розрахунки. До Державного фонду регіонального розвитку закладено три мільярди гривень, які місцеві громади зможуть використати на реалізацію своїх проектів. Мільярд гривень спрямують на підтримку об’єднаних громад, створення центрів надання послуг. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua