" Усім миром – проти наркозалежності"

Микола ПЕТРУШЕНКО
22 травня 2012

ПРІОРИТЕТИ. Учора на міжнародній конференції в Києві презентовано проект Національної стратегії України щодо наркотиків.

Неконтрольоване вживання наркотиків стало загрозою людству. Крім погіршення здоров’я, вони є однією з причин загострення криміногенної ситуації. Так звана криза «покарання» змусила провідні західноєвропейські країни усвідомити неефективність традиційних засобів контролю за наркозлочинністю, що призвело до пошуку нових альтернативних рішень. Відповідна робота ведеться і в Україні.

Про зроблене і плани на майбутнє йшлося на конференції «Українське суспільство і наркотики: вибудова нового стратегічного підходу». Її організували Державна служба України з контролю за наркотиками, Управління ООН з наркотиків та злочинності, Група Помпіду Ради Європи та Національна академія правових наук України.

Профільна українська структура представила на конференції проект Національної стратегії України щодо наркотиків (на період до 2020 року), який пройшов широке громадське обговорення та міжнародну експертизу.

Передбачається, що поетапна реалізація стратегії дасть змогу змінити на краще ситуацію у сфері обігу наркотиків в Україні, скоротити кількість наркозалежних шляхом поліпшення профілактичних, лікувально-реабілітаційних заходів, реалізації комплексних проектів і програм у галузі освіти, пенітенціарній системі тощо. Нарівні з цим комплексом заходів, спрямованих на удосконалення порядку регулювання обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та їх прекурсорів, упорядкування застосування наркотичних лікарських засобів, дасть змогу зменшити в Україні кількість так званих «аптечних» наркоманів.

Україна відкрита для широкого діалогу в цій сфері, її державна наркополітика знаходить розуміння й підтримку на міжнародному рівні. Так, спільно з Управлінням ООН з наркотиків та злочинності, Групою Помпіду Ради Європи започатковано реалізацію низки проектів.

На думку Володимира Тимошенка, наркополітика має базуватися на глибоких наукових дослідженнях: «Не можна йти шляхом запозичення недостатньо перевірених чи кимось нав’язуваних «модних» методів протидії поширенню наркоманії. Тільки науково обгрунтовані, виважені, випробувані пілотними проектами заходи та програми, які справді допомагають суспільству, мають бути в основі сучасного формування й реалізації національної наркополітики. Саме цього принципу ми неухильно дотримувалися в  роботі над проектом стратегії».

Міжнародні учасники конференції високо оцінили запропонований документ. При цьому зазначили, що боротьба з наркозалежністю — світова проблема і всі країни мають працювати синхронно над її розв’язанням.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua