"Успіхи й недоліки черкаської поліції"

Роман КИРЕЙ
19 квiтня 2016

На жаль, подібні ДТП трапляються на вулицях Черкас практично щодня. Фото автора

Минув місяць, як запрацювали патрульні поліцейські у Черкасах. Начальник місцевого управління правоохоронного підрозділу Вадим Лісничук каже, що вже мають певні успіхи, щоправда є й недоліки.

Нам показали слайди, на яких зафіксовано зростання кількості злочинів.

— Говорити про результат роботи патрульної поліції ще складно, — каже Вадим Ярославович. — Є певний кредит довіри населення до патрульної поліції, але чи виправдали його, стане відомо щонайменше через півроку. Особисто для мене позитивним результатом буде, коли ви не боятиметеся, скажімо, ходити черкаським Парком Хіміків з дітьми. Нині там складна криміногенна ситуація. За останній місяць до поліції надійшло 3700 звернень. Це на 30—40% більше, ніж зазвичай. Зі слайдів видно, що ситуація погіршилася, але це ще й тому, що всі звернення та події ми фіксуємо.

На запитання, чому патрульні «не бачать» незаконної торгівлі, як кажуть із землі, начальник відповів, що це обов’язки не патрульної поліції, а дільничних інспекторів.

І зауважив, що за місяць виявлено 54 п’яних водіїв. Це майже вдвічі більше, ніж за аналогічні періоди попередніх років.

Недавно виникла цікава з правової точки зору ситуація: у вантажівки, що рухалася розбитою черкаською вулицею Смілянською, на одній із ям відірвалося колесо. Водій викликав патрульних поліцейських, які недовго думаючи виписали водію штраф за те, що він нібито спричинив ДТП.

Начальник відділу адмінпрактики Олександр Кондратюк зауважує:

— Водій має стежити за дорожньою обстановкою і контролювати її. А ДТП і є та подія, коли транспортному засобу завдано шкоди. Водій мав технічну можливість уникнути перешкоди. Ми зафіксували цю подію, зібрали необхідні матеріали, оформили документи й направили їх до суду. Тепер суд вирішить, чи були в діях водія ознаки правопорушення. Ще можна провести автотехнічну експертизу на цій ділянці дороги (за ініціативою, а отже й коштом «винуватця»-постраждалого. — Авт.). Якщо суд не побачить правопорушення — закриє справу.

Вадим Лісничук повідомив і приємну новину — в Черкасах незабаром стартує перша в Україні водна поліція. Якщо результати будуть успішними, за такою самою схемою працюватиме й решта міст. До новації підготувалися: набрали людей, готових працювати, забезпечено технічну базу.

Керівник черкаських поліціянтів наголосив, що основне зло колишньої системи — корупцію — на даному етапі подолано. Патрульна поліція, кожна її дія, кожен жест поліцейського нині немов під мікроскопом. Звісно, бувають різні ситуації. Дехто з громадян починає відволікати від роботи той чи той екіпаж, намагаючись уникнути штрафу за неправильне паркування, ображають поліцейських. Слід врахувати, що багато з них — новачки, які два місяці навчалися, а до цього взагалі не мали досвіду роботи в правоохоронних органах. Щодня перед виходом на службу тут з полісменами проводять практичне й теоретичне навчання.

Уже вийшовши з офіса патрульної поліції, побачив чергову ДТП за участі маршрутного автобуса: водій здійснив небезпечний маневр — намагався об’їхати автобус, який стояв попереду. Керманич цього транспортного засобу не встиг зреагувати на раптову зміну дорожньої обстановки. Як на мене, нові патрульні поки що не дуже сприяють зменшенню порушень дорожніх правил — вочевидь сподіваються на порядність водіїв. Але, на жаль, її ми бачимо не завжди.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua