"Уже є 500 бажаючих взяти пільговий кредит"

Людмила ЩЕКУН
26 червня 2012

КРИМ. У програмах будівництва доступного житла та пільгового іпотечного кредитування зможуть взяти участь ті кримські родини, чий місячній дохід повинен бути у межах від 5 до 25 тис. гривень. Про це на нещодавній прес-конференції розповів Голова Рескому автономії з будівництва та архітектури Андрій Ляшевський. 

Згідно з розрахунками максимальна вартість 1 кв. метра житла для Сімферополя має становити понад 6 тис. гривень, а  в інших населених пунктах автономії — 5 тис. грн. Оскільки первинний внесок за кредитом становить 25% загальної вартості житла, то, наприклад, для сім’ї з трьох осіб у Сімферополі це коштуватиме понад  86 тис. гривень. «УК» поцікавився доходами кримчан на сайті Головного статуправління автономії. Номінальний середньомісячний дохід працівників у різних галузях становить майже 2,5 тис. грн.

Тим не менш, понад 500 жителів автономії готові брати участь у програмі. Вже акредитовано 12 будинків на 428 квартир у Сімферополі, Євпаторії і селі Уютному Сакського району. Крім того, готуються до акредитації об’єкти у Красноперекопську, Феодосії, Керчі та Бахчисараї.

Також на прес-конференції  директор регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву АРК Микола Цвященко повідомив, що центральний уряд планує внести зміни до Бюджетного кодексу України з метою надання гарантій виплати компенсації учасникам програми пільгового іпотечного кредитування. Тобто зараз ініціюються та вносяться зміни до бюджетного кодексу, де стаття, за якою передбачена часткова компенсація вартості житла, перейде у захищену статтю бюджету. Він переконаний, що у зв’язку з цим учасників програми повинно стати ще більше, оскільки небезпека того, що компенсація може бути не виплачена, зникає.

«У людей також є побоювання щодо того, що за 15 років може збільшитися сума виплати. Якщо навіть усупереч усьому ставка завтра стане не 16%, а 18%, то людина все одно виплачуватиме 3%, а сума компенсації, що бере на себе держава, збільшиться до 15%», — завірив М. Цвященко.

Нагадаємо, що на реалізацію Програми у поточному році для Криму передбачено 4,1 млн грн. Нині профінансовано лише 1,3 млн грн. Загалом же за програмою «Доступне житло» планується виділити майже 43 млн грн державних коштів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua