"В авіаційному музеї – історія авіабудування "

Олена ОСОБОВА
3 вересня 2011

УНІКАЛЬНА ЕКСПОЗИЦІЯ. В Луганському авіаційно-технічному музеї зібрано понад 80 зразків авіаційної техніки. Тим часом до ювілею місцевого авіаційно-ремонтного заводу, керівництво якого і створило музей, Міністерство оборони вирішило посилити цю експозицію.

«Державне підприємство «Луганський авіаційний ремонтний завод»  засноване в серпні 1931 року як авіаційні майстерні при 11-й школі військових льотчиків, а авіаційно-технічний музей — у серпні 1996 року, — розповідає перший заступник голови облдержадміністрації Едуард Лозовський. — Можна тільки дивуватися таланту й сміливості заводчан, які за ініціативи директора підприємства Олексія Мостового в середині 90-х не лише без збоїв ремонтували авіаційну техніку, але й затіяли справу, небачену для нашого степового краю, — створили перший у Східній Україні авіаційно-технічний музей».

У день відкритих дверей унікального музею сотні луганчан зібралися помилуватися польотами керованих літальних апаратів, літаків і парашутистів. У п’ятнадцятирічному музеї кожен міг розглянути макети літаків типу В-2; Р-1, І-16; СБ-2, які заводчани відновлювали після Великої Вітчизняної війни. Усього в Луганську відновлено понад 3 тис. 672 літаки і 7,5 тис. моторів різних типів і модифікацій. Висококласні фахівці також багато зробили для того, аби повернути до життя різні типи бойових літаків — Іл-10; Як-18; По-2, а з 70-х років минулого століття тут  освоєно ремонт вертолітних авіадвигунів і редукторів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua