"В економічних відносинах політизація зайва"

Вадим ПРОЦИШИН
25 жовтня 2011

ДІАЛОГ. Прем’єр-міністр Микола Азаров дотримав обіцянки. Минулої п’ятниці він знайшов час і вкотре поспілкувався з відвідувачами своєї сторінки у мережі «Фейсбук». Зазвичай сеанс зв’язку глави уряду триває понад годину, проте останнього разу розмова «затягнулася» лише на 40 хвилин.

Головну тему Прем’єр задав сам: «Я вітаю всіх! Хочу принести свої вибачення за запізнення і поздоровити всіх своїх друзів у «Фейсбук» із серйозним проривом — підписанням Договору про зону вільної торгівлі у рамках Співдружності й практично завершеним переговорним процесом про створення зони вільної торгівлі з ЄС. Таким чином відбулося дві важливі події, які дають змогу з надією дивитися у майбутнє, і створюють сприятливі умови для розвитку нашої економіки».

Користувачі  тему підтримали, тож більшість запитань стосувалася саме зовнішньоекономічних перспектив України. Людей цікавило, чи не завадять досягнуті у Санкт-Петербурзі домовленості відносинам з Євросоюзом, а також можливість приєднання нашої держави до Митного союзу.

«Підписання угоди про зону вільної торгівлі (з країнами СНД. — Ред.) не містить жодних зобов’язань про вступ до Митного союзу. Найближчим часом текст договору буде оприлюднено, і Ви матимете змогу в цьому переконатися. Що стосується аналогічного договору з ЄС, то ми неодноразово говорили, що готові підписати такий договір з Євросоюзом», — зазначив Микола Азаров.

Один із користувачів поставив конкретніше запитання про співпрацю з Митним союзом: що вплинуло на рішення проаналізувати та розглянути можливість приєднання до технічних регламентів, які діють у рамках МС?

За словами Прем’єра, таке рішення має суто економічне під∂рунтя, адже багато чого у торгівлі залежить саме від технічних регламентів: «Наприклад, питання якості продукції, санітарні, фітосанітарні норми тощо можуть дуже серйозно ускладнити життя наших підприємців. Тож окрім загальних правил, у торгівлі мають діяти й загальні технічні регламенти. Тоді знімається велика кількість проблем у взаємній торгівлі. Саме тому я дав доручення розглянути можливість приєднатися до тих регламентів, які діють у рамках Митного союзу».

Не обійшлося й без запитань на кшталт: що вигідніше для України — співробітництво з СНД чи з Євросоюзом? Микола Азаров резонно зауважив, що, напевно, тільки у нас прийнято протиставляти співпрацю з країнами ЄС співпраці з СНД. Він вкотре наголосив на тому, що третина товарообігу припадає на ЄС, а 40% —  на країни Співдружності. «Як Ви думаєте, чи можемо ми що-небудь ігнорувати або, навпаки, вважати пріоритетним? Для нас завжди буде найголовнішим забезпечити умови для нормальної торгівлі з тими країнами, які купують наші товари та послуги. І будь-якої політизації тут проводити не треба», — зазначив Прем’єр.    

Поцікавилися у Миколи Азарова, чи є документ, у якому визначаються основні показники розвитку країни на середньострокову перспективу. Один з відвідувачів хотів би ознайомитися з таким документом, бо, на його думку, нині всі дії уряду здаються хаотичними і такими, що змінюються залежно від кон’юнктури.

За словами Прем’єра, такі документи вже існують. Це Програма реформ Президента і Національний план дій. Крім того, він відкинув звинувачення про хаотичність дій нинішнього уряду. Микола Азаров зауважив, що Кабмін має враховувати кон’юнктуру зовнішніх ринків, зважаючи зокрема на те, що відбувається у Європі та Сполучених Штатах Америки. Проте на перспективу уряд проводить важливі реформи, реалізує програми імпортозаміщення, інвестування та низку інших комплексних і цільових програм.

ЩО ЦІКАВИТЬ ЛЮДЕЙ 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua