"В Intermezzo багато друзів"

Олег ЧЕБАН
2 червня 2016

У місті над Південним Бугом удруге пройшов Міжнародний фестиваль оповідання Intermezzo, який, за влучним висловом одного з його учасників — відомого українського письменника Олеся Ільченка, що прибув зі Швейцарії, «актуалізував Вінницю на сучасній літературній мапі Європи»: гості із п’яти країн, широка і різнопланова програма — понад 40 заходів. Зокрема польська й кримська програми, а також програма для дітей.

Фестиваль, присвячений постаті видатного українського письменника і громадського діяча Михайла Коцюбинського, цього року відбувався під гаслом «Приватні моря, спільні береги». Спеціальну програму було присвячено Криму і кримським татарам, темі втраченого і віднайденого дому. Обрати цю тему організаторів надихнули кримські новели М. Коцюбинського «У путах шайтана», «На камені» та інші. Тож не випадково його розпочали із презентації у світлиці музею М. Коцюбинського фотовиставки «Мустафа Джемілєв. Незламний борець за свободу прав людини» (проект Польського інституту в Києві) та затим демонстрацією просто неба на Європейські площі міста прем’єри кримськотатарської версії фільму «Татарський триптих».

Вінничани і гості міста мали змогу зустрітися з авторами сучасних творів про Крим і зокрема побачити такі стрічки, як «Хайтарма» Ахтема Сеїтаблаєва, кіносага «Кримські історії» Нарімана Алієва, почути твори молодих письменників, які жили на півострові, щодо втраченого і знайденого дому. А поглядом, так би мовити, збоку стало цікаве спілкування з письменницею і журналісткою з Великобританії Лілі Хайт, автором роману про депортацію кримських татар «Омріяний край».

«Дуже добре, що є такий фестиваль. Програма цікава, можна поспілкуватися з митцями з різних країн. Дуже рада, що цього разу він пов’язаний з темою кримських татар», — сказала пані Лілі, яка після анексії півострова Росією вирішила написати другу частину роману.

Протягом чотирьох днів відбувалися зустрічі з митцями, авторські читання та кінопокази, а також цікаві культорологічні лекції, дискусії, музично-літературні перформанси, книжкові презентації, вечори поезії, виставки. Краяни мали змогу спілкуватися з володарем літературної премії Євросоюзу Пйотром Пазінським з Польщі, чеським кінорежисером Бржетіславом Рихліком, білоруським письменником і перекладачем Альгердом Бахаревічем, лауреатами премії імені Конрада Тарасом Прохаськом і Наталею Сняданко та багатьма іншими закордонними й українськими митцями.

На стінах міської бібліотеки філії №1 під впливом твору М. Коцюбинського «Під мінаретами» нанесено кримськотатарські національні візерунки у поєднанні з українськими авторськими малюнками. Символічно, що над роботою працювали художники з Криму (Рустем Скибін) та Поділля (Юлія Гушул і Олександр Нікітюк), що уособлює неподільність України.

Організували фестиваль ГО «Інститут культурного менеджменту», Вінницька міська рада та музей М. Коцюбинського.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua