"В Криму завершуються зйомки фільму про депортацію татар"

Людмила ЩЕКУН
10 листопада 2012

КІНО

«Хайтарма» розповість правду

Сюжет фільму з робочою назвою «Хайтарма», що в перекладі означає «повернення», повертає глядача у далекий і трагічний травневий день 1944 року, коли було депортовано кримських татар.  Головний персонаж —  двічі Герой Радянського Союзу льотчик-винищувач Амет-Хан  Султан, який у цей  день перебував  у Криму і був свідком тих подій.

Замовником  фільму став кримськотатарський незалежний канал «АТР». «Пережита депортація для народу — це як рана, що постійно ятрить серце, душу, розум. Найтяжче те, що цей біль ніхто, окрім нас, не розуміє. Ми відчуваємо потребу сказати світу правду про свою трагедію, розповісти про ті жахи, які пережили. Адже тільки тоді ми заспокоїмося і зможемо жити та розвиватися далі.  Цей фільм повинен стати відправною точкою для всього народу», — впевнена гендиректор каналу Ельзара Іслямова. Але головна і  найважливіша мета — достукатися до кожного серця, щоб подібні трагедії ніколи не повторювалися.

Зйомки фільму були емоційно тяжкими. Досить часто на знімальному майданчику люди не могли стримати  сліз. Надзвичайно напруженими стали масові сцени під Бахчисараєм, де було задіяно понад тисячу осіб.  Для зйомок депортації побудували вагони,  за архівними документами відтворили точну копію станції «Сюрень». Саме звідси у страшну невідомість відправляли кримських татар Бахчисарайського району та Південного берега Криму.  «Зйомки розпочалися о 4-й ранку. Серед учасників масових сцен були і ті, хто пережив депортацію. Повернення в минуле для 17 учасників масової сцени стало неабияким стресом, їх довелося доправити до лікарні», — згадує керівниця телеканалу.

Та хай би там як, робота над 90-хвилинним фільмом добігає  кінця і вже навесні наступного року з’явиться його завершений варіант. «Далі ми маємо плани представити його на різних міжнародних фестивалях, запустити у кінопрокат», — поділилась з «УК» перспективами на майбутнє Ельзара Іслямова.

Запорукою таких амбітних планів є колектив професіоналів, який працює над створенням стрічки. Фільм знімає український режисер Ахтем Сейтаблаєв, у доробку якого з десяток фільмів. Серед його робіт і тогорічний переможець Одеського кінофестивалю «Чемпіон з підворітні».  До речі, в кримському фільмі  він зіграє роль головного героя Амет-Хана Султана.

Крім того, у стрічці знялися актори Олексій Горбунов, Юрій Цурило, Андрій Саманін, Олексій Тритенко, Дмитро Суржиков.

Якщо ж говорити про бюджет фільму, то для українського ринку кінопродукції витрачені на нього 1,5 млн доларів — це серйозна заявка. «Ми ще до початку зйомок дотримувалися досить високих стандартів і плани мали амбітні. Навіть ті, хто писав сценарій, чітко розуміли, що вимоги високі», — констатувала гендиректор «АТР». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua