" В НМУ посилюють навчальну дисципліну"

30 вересня 2015

Рік тому в Національному медичному університеті ім. О.О. Богомольця почали впроваджувати міжнародну систему управління якістю. Більш жорсткий контроль призвів до покращення результатів навчання. Про це говорили 29 вересня під час засідання Вченої ради Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця.

В 2014/2015 навчальному році на всіх факультетах НМУ, крім стоматологічного, значно збільшилася кількість студентів, які з першого разу склали всеукраїнські інтегральні ліцензійні іспити «Крок 1» та «Крок 2», аналог американських медичних ліцензійних тестів USMLE.

Зокрема, суттєво зменшилася кількість тих, хто не склав з першого разу «Крок-1» — з 17,2% в 2013/2014 навчальному році до 12,9% в 2014/2015 навчальному році. При цьому в 2014/2015 навчальному році з 50,5% до 60,5% підвищився прохідний поріг, який встановлюється зовнішнім центром тестування.

На думку Олени Стеченко, проректора з науково-педагогічної роботи НМУ, це вказує на зростання успішності в НМУ. Проректор зазначила, що якість освіти стала пріоритетом керівництва вишу протягом останнього року. Саме з цією метою Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця з листопада 2014 до липня 2015 року впроваджував систему управління якістю за міжнародним стандартом ISO 9001:2008.

Студентам створено всі умови для ліквідації академзаборгованості. Збільшилася кількість днів для прийому відпрацювань. Влітку на всіх кафедрах викладачі спеціально для цього виходили на роботу. Приймання відпрацювань кафедрами жорстко контролювалося адміністрацією. Як наслідок, станом на 1 жовтня академічної заборгованості не мав жоден із вітчизняних студентів НМУ, хоча рік тому боржники становили понад 12% загального контингенту.

Керівництво університету наголошує на важливості повноцінної практичної підготовки. Практику дозволили проходити не лише влітку, оскільки в цей час захворюваність знижується, і хворих «не вистачає» на всіх студентів. Не дозволено відпускати студентів на практику «додому», в медичні заклади своїх рідних міст, де немає контролю викладачів.

Посилення вимог до студентів очікувано призводить до збільшення відрахувань. Зокрема, в 2014/2015 н.р. відраховано 7,3% студентів, а роком раніше — 6,6%. «Дисципліна — це 90% успіху. Фах лікаря передбачає велику відповідальність. Хто не здатний організувати власне навчання — тому не місце в медичному виші, до того ж, в такому, як наш», — зазначила Катерина Амосова, ректор НМУ ім. О.О. Богомольця.

У поточному навчальному році в НМУ буде розроблено спеціальну комплексну програму з підвищення якості навчання. «Якість навчання — наш безумовний пріоритет і наша відповідальність перед суспільством», — наголосила Катерина Амосова.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua