"В областях взялися за розроблення нових маршрутів"

6 сiчня 2016

Приміром на Тернопіллі вирішили  визначити найоригінальніший туристичний маршрут, а для цього  оголосили конкурс. Упродовж двох місяців розробники подавали текст дорожньої інформації, фотоматеріали, програму маршруту. Таким чином створювали нові туристичні продукти, які б додавали позитиву Тернопільщині, давали змогу мандрівникам пізнати край.

Найоригінальнішим туристичним маршрутом журі визнало  «Незабутню подорож українським кораловим рифом, або Медобори запрошують» екскурсовода-краєзнавця із селища Гусятин Михайла Ковальчука. Він запропонував мандрівникам оглянути численні пам’ятки, як-от замок-корабель у Сидорові, привабливі місця селища Гримайлів, міста Копичинці, сіл Вікно, Чагарі. Заодно  насолодитися мальовничою природою Медоборів, побувати  на втаємниченій горі Богит, ознайомитися з дольменом — українським Стоунгенджем, попити цілющої води з «Джерел бажань», відвідати «Пущу відлюдника», городище-святилище «Звенигород» і навіть важкодоступну Соколину скелю. Кінцевим пристановищем цього туристичного шляху стане штучний водоспад на річці Збруч.

А рада з  розвитку туризму при Миколаївській облдержадміністрації днями презентувала проект програми для громадськості, представників туристичного бізнесу, органів влади, яка складається з кількох основних напрямів. Передовсім це розвиток туристично-рекреаційної інфраструктури області, а також підвищення конкурентоспроможності регіонального туристичного продукту.

За підрахунками авторів проекту, на виконання програми з обласного бюджету потрібно спрямувати близько 5,5 мільйона гривень. Програма також розрахована на фінансування з додаткових джерел у розмірі 373 мільйонів гривень.

Перші кроки на шляху популяризації миколаївських курортів і місць відпочинку вже зроблено. На засіданні ради представлено інформаційний портал «Миколаївщина туристична». Під час створення сайту враховано всі  вимоги популярних пошукових систем. Нині розробники працюють над мобільною версією порталу.

Голова громадської організації «Фонд оновлення села» Олександр Максименко розповів про напрацювання щодо розробки туристичного бренда Миколаївщини. Так, ініціативна група  зупинилася на концепції Святого Миколая, і тепер команда закінчує роботу над її основними складовими — логотипом, персонажем та елементами зображення.

Тим часом на Запоріжжі перейнялися розвитком зеленого туризму. Вже створено 31 садибу, успішно втілюється проект «Етносело» у Червонокозачому, де навесні пройде фестиваль «Запоріжжя туристичне». 

У краї також реалізовується проект «Сільський парк, доступний для маломобільних, — запорука нових можливостей громади».  Заплановано  неформальне навчання з проектного менеджменту, засад соціального підприємництва у школах, сільрадах, регіональному фонді підтримки підприємництва. В області створено спільний грантовий проект, який сприятиме розвитку зеленого туризму і розв’язанню проблем сільських громад. 

Микола ШОТ,
Олена ІВАШКО,

«Урядовий кур’єр»
Євген ЛОГАНОВ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua