"В очікуванні білого диму"

Ганна РОМАШКО
13 березня 2013

ЗА ЗАЧИНЕНИМИ ДВЕРИМА. Учора  в Сикстинській капелі у Ватикані розпочався конклав, на якому 115 кардиналів обирають нового Папу Римського. Щойно вони склали присягу таємності, монсеньйор Гвідо Маріні, папський церемоніймейстер, виголосив: «Extra omnes»  — «Усі на вихід»  — і двері каплиці замкнули  для сторонніх.

Експерти наголошують на тому, що нині немає явного фаворита на папський престол, а отже, вибори можуть бути затяжними. Починаючи з середи, відбуватиметься по два голосування вранці і по два ввечері, а бюлетені одразу ж спалюватимуть, поки один із кандидатів не набере 77 голосів, тобто дві третини, тоді дим буде білим.

ЗМІ  називають ймовірних претендентів, серед яких італійський архієпископ Анджело Скола, темношкірий ганський кардинал Пітер Тарксон, тимчасовий глава держави Ватикан і хранитель Святого Престолу до обрання нового понтифіка Тарчизіо Бертоне та канадійський  кардинал Марк Велле.

А поки що на центральному балконі Святого Петра з видом на площу вивісили червоні штори. З цього місця людям представлять нового Папу Римського, щойно його оберуть. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua