"В Україні скасують спецпенсії"

5 серпня 2015

Влада України до кінця 2015 року має намір затвердити пакет пенсійної реформи, погоджений з експертами Міжнародного валютного фонду (МВФ). У ньому буде переглянуто параметри солідарної системи з метою забезпечення її більшої стійкості, скасування спеціальних пенсій, закладено основи для прийняття накопичувальної системи, що стане доповненням до солідарної системи, повідомляє Zaid.netз посиланням на Інтерфакс.

Як зазначено в тексті нової редакції меморандуму української влади з Міжнародним валютним фондом, ці зміни пенсійної системи є структурним маяком оновленої програми співпраці України з МВФ за програмою розширеного фінансування (EFF).

Згідно з документом, після здійснення заходів із реформування пенсійної системи, затверджених у березні, влада України має намір продовжувати впровадження інших напрямів реформи для забезпечення фінансової стійкості в середньостроковій перспективі.

З цією метою за технічної підтримки МВФ буде переглянуто параметри поточної солідарної системи і формат цих реформ, що дасть змогу неухильно знижувати пенсійні витрати (щодо ВВП) вже у 2016 році.

Зокрема, зазначено в документі, варіанти реформи передбачатимуть скасування спеціальних пенсій, які створили невиправдано привілейовані групи пенсіонерів, і посилення правил щодо дострокового виходу на пенсію.

«Після того, як ці заходи у поєднанні з поліпшенням дисципліни сплати пенсійних внесків допоможуть створити досить великий і постійний простір для фінансування вартості обов'язкового компонента накопичувального пенсійного забезпечення, ми розглянемо впровадження цієї системи», – йдеться в оновленому меморандумі.

За оцінкою української влади, ця черговість реформ дасть змогу розробити і здійснити план посилення інституціональних і технологічних передумов, а також передумов на ринку капіталу, необхідних для безпечного, ефективного та прозорого функціонування фінансованих схем.

Як повідомлялося, 2 березня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», яким, зокрема, тимчасово обмежено розмір пенсій пенсіонерам, які працюють. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua