"В Україні створять електронну базу обліку затриманих"

24 травня 2016

Уперше в історії правоохоронних органів у центральному апараті Нацполіції створено Управління захисту прав людини в підпорядкування якого увійшли ізолятори тимчасового тримання (ІТТ).

Упровадження електронної бази всіх затриманих, які перебувають в ІТТ, це важливий крок. Адже не буде журналів, інформацію в яких легко виправити. Крім того, кожен представник, який займається дотриманням прав людини, матиме змогу не лише бачити всю інформацію про затриману особу, а й контролювати дотримання її прав. Ця система дасть змогу уникнути порушень прав людей, яких доправляють у відділи поліції і поміщують в ізолятори тимчасового тримання (ІТТ)».

«Захист прав людини — це дуже важливо. Завдяки такому кроку наші спеціалісти знатимуть, які проблеми безпосередньо на місцях, чи захищені права людей, якого удосконалення потребує дана концепція, — зазначила голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе. — Управління тісно співпрацюватиме з Міністерством юстиції, адже саме вони надають безоплатну юридичну допомогу затриманим. Кандидатів на посади в Управління захисту прав людини добиратимуть на конкурсній основі».

З точки зору підходів слідства і захисту прав людини було зроблено революційний крок. Установи тимчасового тримання затриманих вивели з-під контролю місцевої поліції та слідства і перевели під контроль центрального апарату, не заангажованого.

«Всеукраїнський центр безоплатної правової допомоги, який має аналогічну систему інформації, щодо кожного факту порушення права адвоката чи затриманого в режимі онлайн надає інформацію цьому підрозділу, який має дані від ІТТ на місцях, — роз’яснює міністр юстиції Павло Петренко. — Тож маємо об’єктивну картину, де порушують права людини, а де ні. І щодо кожного конкретного факту порушень буде жорстке реагування. Якщо не допустили до затриманого адвоката, тоді навіть з Києва можна дати доручення усунути це порушення, щоб до людини допустили захисника протягом двох годин». 

Катерина БРАТКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua