"В Україні відсвяткували Старий Новий рік"

Настя Іванцова
14 сiчня 2013

ТРАДИЦІЇ. Любимо ми свята, особливо у січні. Ось і Новий рік відсвяткували і Різдво, а тут і Старий Новий рік. Це день преподобної Меланії, і за традицією в цей день люди щедрують, дякують Богу за щедрий рік і просять добробуту у новому році. Одним із центрів народних гулянь став Національний музей народної архітектури та побуту України Пирогово.

"Щедрий вечір, добрий вечір..." Фото Лариси Галицької

Біля селянських садиб ХVІІІ та ХІХ століття були відтворені обряди колядування, щедрування, Маланки  фольклорними колективами з Київщини: «Веселі Українці», «Малиновий дзвін» с. Іванковичі, «Діброва»  с. Гребінки Васильківського району, «Калина» с. Княжичі Броварського району.

І ми на щедрівку зібрались гуртом

На сценічній площадці музею колядки та щедрівки виконували столичні фольклорні колективи, до яких приєдналися гурти з Київщини. Українські сільські танці відтворив етнографічний танцювальний гурт музею «Дам лиха закаблукам!»



Усі на святкування Старого Нового року

Гості музею осторонь не залишалися, вони змагалися за звання кращого колядника. Окрім того, дівчата ворожила на вогні, хлопці бешкетували, а під вечір усі дружно обирали кращу танцювальну пару.

Цього ж дня відбувся фінал Всеукраїнського дитячого конкурсу різдвяних зірок, оголошеного музеєм,та було названо ім’я переможця. Зірки, виготовлені його учасниками, виставлені у школі початку ХХ століття с. Лоташеве Черкаської області. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua