"В Україну пришла французька весна"

9 квiтня 2012

ФЕСТИВАЛЬ. Вуличний спектакль «Шалені дзвонарі» від колективу Transe Еxpress відкрив у Києві дев’яту «Французьку весну». З цієї нагоди на Софійській площі зібрався вражаючий натовп (від 15 000 до 20 000 осіб). Артисти Transe Еxpress протягом однієї години захоплювали глядачів своєю «небесною хореографією», якій надавали пікантності мелодії дзвоників та перкусій, а також, як виняток, супровід дзвонів Софійського собору. 

Згідно з традицією, перед спектаклем Посол Франції, Ален Ремі, влаштував прийом, на який було запрошено чимало гостей, серед яких були присутніми багато партнерів з дипломатичного та культурного відділу. У своїй промові Пан Ремі висловив побажання «щодо активнішої співпраці між Францією та Україною для проведення такого фестивалю, як Французька весна».

Французька весна триває до кінця квітня у таких великих містах України, як Київ, Дніпропетровськ, Донецьк, Харків, Львів та Одеса.

КИЇВ – 5–10 квітня

Кінотеатр «Київ»

ХАРКІВ – 5–10 квітня

Кінотеатр «Боммер»

ЛЬВІВ – 12–17 квітня

Кінотеатр «Кінопалац»

ДОНЕЦЬК – 19–24 квітня

Кінопалац «Звездочка»

ДНІПРОПЕТРОВСЬК – 24–29 квітня

Кінотеатр «Мост-Кіно»

У рамках Дев'ятої Французької Весни в Україні  відкрилась секція «Панорама французького кіно: допрем'єрні покази». Почесним гостем  фестивалю став французький режисер та актор Емманюель Муре, який представив свій останній фільм «Мистецтво кохати».

Як признався режисер, що у мить, коли ми закохуємось, саме в цей момент, в наших серцях народжується особлива мелодія. У кожного вона неповторна і може привести до неочікуваних подій. «Мистецтво кохати» це кіно–альбом про кохання, де долі героїв переплітаються згідно їх любовних потягів та пристрасних траекторій. Фанцузи ніколи не перестануть вчити увесь світ мистецтву кохати – й завжди вигадиватимуть у ньому щось нове!

Я занотовую багато речей, які проходять в моїй голові. Іноді це звичайні ситуації, іноді це початки оповідань. Для написання сценарію «Мистецтва кохати», я повернувся до своїх нотатків, нових та тих, яким вже більше 10 років, як було з історією Амелі: молода жінка яка будь–якою ціною прагнула стати корисною іншим, але стикається з непередбачуваною реакцією останніх – усе вибудовується навколо гри бажання з почуттями, яка цікавила мене завжди, розповів Емманюель Муре.

Відповідаючи на запитання журналістів про те, навіщо було об’єднувати всі історії, замість того, щоб обрати одну, режисер відповів:

В мене було бажання створити насичений фільм зі швидким розвитком подій, в якому переплітаються та змішуються історії. Деякі з цих історій на 1 год. 30 хв. могли б мати незалежний розвиток, але я хотів створити фікцію, яка би будувалась навколо головних моментів, ніби як збірка новел. «У мистецтві кохати» кожна ситуація торкається проблеми бажання та пропонує екзамен свідомості. Мої персонажі претендують на свободу та бажають задовольнити їхні бажання нічого не приховуючи. Це мене забавляє та зачаровує. Також це дає змогу зрозуміти сучасні звички, і також поставити кілька питань щодо моралі, навіть якщо вони так і не стають повчальними.

ДОСЬЄ «УК». Емманюель Муре, актор, режисер та сценарист. Народився в 1970 році в Марселі, і вже підлітком, закоханим в кіно, він вирушає а Париж, де починає відвідувати заняття драматичного мистецтва, підпрацьовує на зйомках фільмів, і згодом вступає до французької державної кіношколи FEMIS, на відділення режисури. Тут він починає знімати короткометражні стрічки, серед яких його дипломна робота «Прогуляйся зовсім голим!"»(Promène–toi donc tout nu !, 1999), яка відкриває йому двері у світ кіно. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua