"В Японії перемогла опозиційна Ліберально-демократична партія"

17 грудня 2012

ПОЛІТИЧНИЙ РЕВАНШ. На дострокових виборах в Японії перемогу здобула Ліберально-демократична партія Сіндзо Абе.

Японським ліберал-демократам, які до поразки 2009 року майже 50 років безперервно правили країною, вдалося взяти реванш. Кандидати цієї партії складуть більшість у новому парламенті.

Сіндзо Абе вже був прем'єр-міністром у 2006-2007 роках.

Основною обіцянкою його нинішньої передвиборної кампанії було зупинення економічного спаду, який триває в Японії вже 20 років, збільшення державних витрат та проведення рішучішої політики щодо Китаю.

«Ми відновимо таку Японію, де кожна дитина буде пишатися, що вона народилася тут», - обіцяв пан Абе на зустрічах з виборцями.

Правляча Демократична партія на чолі з Йосіхіко Нодою втратила підтримку електорату через своє рішення підняти вдвічі податки з продажів. Це, на думку прем'єра, було необхідним для вирішення проблеми величезної заборгованості Японії.

Після своєї перемоги 2009 року демократи вже двічі змінювали прем'єрів - Йосіхіко Нода змінив свого попередника, Наото Кана, понад рік тому, 2011 року. Перед тим правляча партія втратила контроль над верхньою палатою парламенту.

На адресу уряду постійно звучать звинувачення в провалі економічних реформ та неефективному подоланні наслідків руйнівного землетрусу, цунамі та аварії на АЕС у Фукусімі.

Місяць тому прем'єр-міністр Японії Йосіхіко Нода уклав угоду з опозиційними партіями: в обмін на підтримку низки законопроектів, в першу чергу щодо фінансування бюджетного дефіциту, він оголосив про розпуск парламенту.

BBC ua 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua