" В Європу повертається великий футбол"

Валерій РЕКУНОВ
13 лютого 2013

ПЕРЕДМОВА

Сьогодні в Донецьку на «Донбас Арені» господарі поля зіграють  проти чемпіона Німеччини

Футболісти «Шахтаря» вдруге в своїй історії прорвалися до стадії плей-оф найпрестижнішого футбольного турніру Старого Світу. Складність цього етапу Ліги чемпіонів для гірників полягає в тому, що в Україні ще триває «зимова пауза». Другу частину національної першості одноосібний лідер розпочне лише 1 березня, коли вдома прийматиме луцьку «Волинь». Підопічні Мірчі Луческу готувалися до другої частини сезону в притаманному для себе стилі: в Об’єднаних Арабських Еміратах та Іспанії зіграли дванадцять товариських матчів, з яких перемогли в десяти.

Головна втрата українського чемпіона в зимове міжсезоння — перехід півзахисника Вілліана в «Анжі» з Махачкали за 35 мільйонів євро. Тренерський штаб «Шахтаря» не був упевнений у тому, що вдасться в черговий раз утримати на базі в Кіршах бразильського віртуоза. Адже талановитим вінгером цікавилися і гранди англійської Прем’єр-ліги — «Челсі» та «Тоттенгем». Тому і потурбувалися про заміну заздалегідь: купили в харківського «Металіста» автора феноменального гола у ворота норвезького «Русенборга» — Тайсона. Вартість рекордного для України трансфера становить 20 мільйонів доларів.

У свою чергу дортмундська «Боруссія» в Бундеслізі демонструє напрочуд яскравий і гостро-атакуючий футбол. У перших трьох зустрічах після двотижневих канікул команда Юргена Клоппа перемогла суперників із загальним рахунком 13:2. Лише минулої суботи цей парадний марш перервали футболісти «Гамбурга»: в Дортмунді вони «познущалися» з господарів, забивши в їхні ворота чотири м’ячі. Ця поразка стала для Роберта Левандовського та його партнерів найбільшою з вересня 2009 року.

— «Боруссія» — це не кінець світу, — справедливо зауважує керманич «Шахтаря» Мірча Луческу. — Тим паче, у нас накопичений досвід успішного  протистояння німецьким командам: «Штутгарту», «Шальке», «Вердеру». Німці посіли перше місце у найсильнішій групі Ліги чемпіонів — уже цього факту достатньо, щоб отримати уявлення про силу дортмундців. Суперзірками лідерів «Боруссії», може, і не назвеш, зате командна гра налагоджена зразково. Однак «Шахтар» вийшов на такий рівень розвитку, коли ми повинні думати не стільки про суперника, скільки про власну підготовку. Сподіваюся, клас і досвід наших футболістів дадуть змогу підійти до матчів із чемпіоном Німеччини в оптимальній формі і пробитися до чвертьфіналу.

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів 13 лютого, 1/8 фіналу

«Шахтар» (Україна) — «Боруссія» (Німеччина)    Матч-відповідь —       5 березня.

Ліга Європи 14 лютого, 1/16 фіналу

«Динамо» (Україна) — «Бордо» (Франція)

«Ньюкасл» (Англія) — «Металіст» (Україна)

«Базель» (Швейцарія) — «Дніпро» (Україна)

Матчі-відповіді відбудуться 21 лютого. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua