"Вади здоров’я — праці не перешкода"

Олена ІВАШКО
3 листопада 2012

ЗАЙНЯТІСТЬ

У Миколаєві представлено нове спеціальне робоче місце для інваліда, створене шляхом надання дотації роботодавцеві
 

Приватний підприємець Олена Васильєва створила нове робоче місце для Костянтина Фербея, людини з особливими потребами. Для представників влади та громадськості відбулася презентація цього робочого місця, яке з’явилося за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для інвалідів, зареєстрованих у Державній службі зайнятості. Організаторами події виступили Миколаївське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Миколаївський обласний центр зайнятості, головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації.

Як пояснили в головному управлінні праці та соціального захисту, Кабінет Міністрів своєю постановою від 23 листопада 2011 року вніс зміни до Порядку надання дотації роботодавцеві за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для інвалідів, зареєстрованих у Державній службі зайнятості. Новим Порядком значно спрощено механізм отримання роботодавцем дотації та передбачено, що кошти дотації спрямовуватимуться не лише для пристосування робочого місця, що існує, а й на створення нових спеціальних робочих місць для інвалідів.

Питанням створення нового спеціального робочого місця зацікавилася приватний підприємець Олена Васильєва, яка займається роздрібною торгівлею через поштові замовлення та мережу Інтернет. Пані Васильєва звернулася до центру зайнятості Миколаєва з пропозицією заповнити вакантне робоче місце приймальника замовлень. Воно передбачає користування комунікаційним обладнанням: одночасно з прийманням замовлень зі стаціонарного та чотирьох мобільних телефонів необхідно здійснювати через комп’ютер введення, пошук, коригування даних та оформлення замовлень.

Служба зайнятості запропонувала працевлаштуватися на цю посаду Костянтинові Фербею, який перебував на обліку в центрі зайнятості як безробітний. Костянтин — цілеспрямована, життєрадісна та обдарована молода людина. Доля приготувала йому непросте випробування: внаслідок травми він став інвалідом. Але завдяки непересічним особистим якостям спочатку закінчив Миколаївський торгово-економічний кооперативний технікум, потім у Полтавському університеті споживчої кооперації здобув кваліфікацію бакалавра, а у 2012-му  в Чорноморському державному університеті імені П. Могили — кваліфікацію спеціаліста з фінансів і кредиту.

За медичними показниками Костянтин може працювати лише однією рукою. Тому підприємцеві потрібно було придбати не тільки основне устаткування (комп’ютерний стіл, крісло, ноутбук), а й додаткове спеціальне обладнання, щоб адаптувати робоче місце для потреб інваліда. За рекомендацією Міжрайонної медико-соціальної експертної комісії підприємець придбала багатоканальну GSM IP АТС та спікерфон.

Відповідно до укладеного договору, трудові відносини з інвалідом не можуть бути розірвані з ініціативи роботодавця протягом двох років. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua