"Ваше слово, товаришу есмінець!?"

Оксана ГОЛОВКО
14 вересня 2012

КОНФЛІКТ

Через вбивство свого посла США спрямовує до берегів Лівії військові кораблі

З’ясуванням того, чи був  напад на американське  консульство в Бенгазі, під час якого загинули посол США у Лівії Крістофер Стівенс та кілька інших людей, спланованим заздалегідь, нині займаються і військові, і політики. Адже спершу  вважалося, що ця атака стала спонтанною протестною реакцією на антиісламський фільм, виданий за океаном. Та за словами офіційних осіб цієї країни, напад був складним і професійно виконаним.

Зокрема один з американських високопосадовців, якого цитує інформагенція Франс прес,  заявив, що нападники, схоже, використали демонстрації лише як привід для нападу. Висловлюють також припущення, що за ним можуть стояти джихадські угруповання.

Як відомо, у  вівторок озброєні люди штурмували американське консульство у Бенгазі. Будівля загорілася. За однією з версій, посол США у Лівії Крістофер Стівенс помер через отруєння димом. Від нападу загинули ще троє американців і близько  десяти лівійців. Лівійські та американські сили безпеки намагалися відбити будівлю консульства кілька разів, однак  їм це вдалося лише вранці у середу.

Президент США Барак Обама пообіцяв притягнути до відповідальності тих, хто стоїть за нападом, однак заявив, що США не розриватимуть зв’язків з новим лівійським урядом, повідомляє Бі-Бі-Сі. Водночас два американські есмінці вже наближаються  до узбережжя Лівії. Як зазначає  веб-сайт ВМС США, бойові кораблі озброєні ракетами «Томагавк». На есмінцях перебувають майже 300 моряків і морських піхотинців, готових до виконання спеціальної місії у Лівії за наказом президента США.

Ще чотири есмінці ВМФ США нині перебувають у Середземномор’ї. Припускають можливість проведення американцями антитерористичної операції на території Лівії. Однак на цей момент Білий дім не коментує таких повідомлень.

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко  на своїй сторінці в Твіттері  зазначив, що приголомшений загибеллю посла США у Лівії. «Жахлива подія. Споконвіку в усьому світі вбивство посла вважалося одним з найтяжчих злочинів»,  — написав він і повідомив, що вже висловив щирі співчуття послові США в Україні Джону Теффту. 

«Контрольованість ситуації в Лівії під великим питанням. Це ще більше перешкоджає нашим зусиллям, щоб звільнити ув’язнених там українців. Але ми продовжимо працювати на всіх каналах, щоб їх звільнити, і також гарантувати безпеку українців у Лівії», — написав міністр.

А тим часом у  четвер біля посольства США у єгипетській столиці також  сталися сутички: демонстранти, розлючені скандальним антиісламським фільмом, увірвалися на територію амбасади в Каїрі й зірвали  американський прапор. Аби  розсіяти натовп, поліція застосувала сльозогінний газ.

Щодо самого фільму «Невинуватість мусульман», в якому пророк Мохаммед представлений в украй непривабливому вигляді і який став приводом для протесту, надходить суперечлива інформація.

За деякими даними, його зняли єгипетські християни-копти, які емігрували до США, за іншими — одним із його продюсерів став американський пастор Террі Джонс, який на початку цього року влаштував акцію спалення Корану.

До речі. Центральна виборча комісія ліквідувала виборчу дільницю, яку було створено при Посольстві України в Сирії, у зв’язку з нестабільною ситуацією в цій країні.  Необхідність ухвалення цього рішення в ЦВК мотивували громадянською війною в Сирії та невеликою кількістю українських громадян, що залишаються в цій країні. Водночас ЦВК вирішила долучити цю виборчу дільницю до виборчої дільниці, яку створено при Посольстві України в Лівані.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua