"Василь Іванчук усьоме виграв меморіал Капабланки"

22 червня 2016

Днями у  Гавані (Куба) завершився 51-й Меморіал третього чемпіона світу з шахів Хосе-Рауля Капабланки. Переможцем турніру став український гросмейстер Василь Іванчук.

«Хтось може сказати, це вже у львів’янина така звичка. І тут важко щось заперечити, адже Іванчук виграв уже всьоме. Переможцем меморіалу Василь був у 2005—2007 роках, потім 2010—2012 роках. Тому нинішня перемога, можливо, започаткує нову серію з трьох звитяг», — коментує підсумки турніру оглядач Укрінформу тренер ФІДЕ Петро Марусенко.

Як зазвичай, у турнірі взяли участь шестеро гросмейстерів. Окрім Василя Іванчука, в ньому грали кубинець Луїс Домінгуш (2723), Золтан Алмаші (2688) з Угорщини, болгарин Іван Чепаринов (2687), українець Юрій Криворучко (2682) та Лазаро Брусон (Куба, 2681). Вони зіграли один з одним по дві партії.

Загалом  треба подякувати Василеві  Іванчуку, що він додав результативності цьому змаганню. Якби не він, то майже всі партії закінчилися б унічию. Можливо, так учасники хотіли вшанувати Капабланку, який передрікав нічийну смерть шахів.

Та Василь врятував авторитет шахового спорту. Він здобув чотири перемоги. Причому зробив це по-різному. Зокрема білими він просто зім’яв Алмаші. Нескладною, але дуже ефектною жертвою тури українець зруйнував захист чорного короля і невдовзі довів справу до кінця.

Проти Брусона Іванчук блиснув відточеною технікою і вкотре довів перевагу слона над конем. Як казав відомий дотепник і чудовий шаховий тренер Едуард Гуфельд: «Слон настільки сильніший за коня, наскільки індичка смачніша за курку».

Словом, Іванчук упевнено посів перше місце, на очко випередивши свого земляка Юрія Криворучка. «Зазначимо, що Юрій не зазнав жодної поразки і, як на мене, є вельми ймовірним кандидатом в олімпійську збірну України», — зазначає  міжнародний майстер Петро Марусенко. Варто зазначити, що обидва наші шахісти додали у рейтингу, особливо відчутно — Іванчук. У нього +17,6 пунктіа, а його поточний коефіцієнт — 2726,6, що повертає українця до чільної тридцятки світового рейтингу ФІДЕ.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua