"Василь Шкляр представив «Чорне сонце»"

Роман КИРЕЙ
28 серпня 2015

Відвідали Моринці близько чотирьох тисяч гостей з різних куточків країни. Феєричне дійство захопило його учасників. Тут і просвітницька галявина, і майданчик художника, і кінопоказ, і велика музична та театральна сцени, і ярмарок, майстер-класи народних ремесел.

На просвітницьку галявину завітали, приміром, відомий казкар Сашко Лірник,  автор бестселерів письменник Василь Шкляр,  автор серії «Хрещені Вогнем» художник Михайло Дяченко, лідер гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк, поет та телеведучий Дмитро Лазуткін, реп-гурт «Апокриф» з проектом «ПоРЕПаний Кобзар».

Із Сашком Лірником та Василем Шклярем перефотографувалися чи не всі гості галявини. Сашко Лірник, як завжди, втішав присутніх своїми казками, зокрема «Про Гандрея і яничарський скарб», «Чорта і кріпака», «Про дівчинку Варочку і козака із запроданою душею» та новою казкою до Дня Незалежності «Квітка душі».

Василь Шкляр на фестивалі представив нову книжку «Чорне сонце» та зачитав публіці розділ з неї про участь добровольчого батальйону «Азов» у російсько-українській війні.

— «Чорне сонце», — пояснив письменник, — це певний наш магічний знак, він є на емблемі «азовців». Це перший мій твір, де не змінено жодного імені, жодного позивного, все так, як є.

Учасники фестивалю вчилися художній майстерності у майстрів пензля з Черкас, Ватутіного Черкаської області, Вишгорода Київської області. Цікаву історію зокрема повідала художниця з Вишгорода Ксенія Ковальова. Жінка розпочала малювати у 40 років. До цього була досить успішною бізнес-леді. «Вирішила, що буду малювати, вступила до університету мистецтв, навчаюся на третьому курсі», — розповіла вона. Тепер має картинну галерею і дитячу школу мистецтв у Вишгороді.

Також у рамках фестивалю діяла театральна сцена («РеінкарНАЦІЯ Тараса», моновистава «Варнак», «Катерина») та нічний кінозал про трагічні сторінки українського народу («Поводир», «Хайтарма», «Добровольці Божої чоти»).

Та справжня спека і танці під запальні ритми українських folk- та рок-гуртів розпочалися з великої музичної сцени, де на слова Шевченка співали «Хочу Ще!», «Колір Ночі», «Друже Музико», «Тінь Сонця», «Вій»,  «Фліт», «ДримбаДаДзига», «Merva», «Веремій», «Фіолет» та інші.

Фестиваль був благодійним. На аукціоні картин заслуженого художника України Валерія Франчука та молодого художника Андрія Куцаченка, а також завдяки продажу книжок, наданих Українською видавничою спілкою імені Юрія Липи, та пожертвуванням зібрано близько дев’яти тисяч гривень, які передані на підтримку українських військових. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua