"Васютинські овочі: погода вносить корективи"

Роман КИРЕЙ
21 серпня 2015

Що сталося з овочами на Черкащині? Вони хоч і є нині на ринку та на прилавках магазинів, але не завжди якісні. Не у всіх районах Черкащини городина дозріває в оптимальні строки, не скрізь має високі кондиції. Аграрники нарікають на несприятливі погодні умови.

І справді, цього літа спека часом була просто екстремальна. Ось і  науковий консультант з агровиробництва корпорації «Дніпро» Чорнобаївського району  Андрій Душейко наголосив, що нинішній рік для овочівників нетиповий. Температурні режими нині далеко не такі, як були раніше. Овочівникам важко зорієнтуватися ще й через періодичні надмірні опади. Все це сприяє розвитку бактеріозів та хвороб, з якими дуже важко боротися.

Якщо у минулі роки цієї пори майже всі овочівники вже мали стиглі помідори, кавуни й дині, то нині вони дещо запізнюються з дозріванням. І все-таки у господарствах корпорації одержують високі врожаї овочів. Як їм це вдається, фахівці розповіли аграріям з усієї області, що зібралися нещодавно у Васютинцях Чорнобаївського району.

На Черкащині овочевими культурами засіяно 21 тисячу гектарів. Це майже два відсотки усіх посівних площ. Професійно овочівництвом займаються понад 50 господарств. Майже третина усього обсягу овочів, які вирощують в області, належить товариству «Дніпро».  Тут їх вирощують стільки, що можуть забезпечувати всі дитячі садки, лікарні, школи й інтернати області. Галузь розвивається дедалі потужніше. Вражають зокрема кількістю та величиною численні сорти капусти, цибулі, картоплі. Іншої городини тут також вдосталь. Формула успіху дніпрян: високоякісне насіння, правильна система захисту та сучасні біотехнології. Це гарантує високі врожаї навіть за несприятливих погодних умов, на що скаржаться овочівники багатьох районів. Тут уже напрацьовано ринки збуту, є інфраструктура для зберігання овочевих культур.

Науково-практичний семінар з вирощування овочевих культур дав можливість ознайомитися з досягненнями новітньої селекції сортів і гібридів та з технологіями їхнього вирощування. Зацікавлені мали змогу отримати всю інформацію про інноваційні розробки, тенденції розвитку овочівництва. Той, хто мав намір налагодити ділові зв’язки, отримав таку можливість, адже у Васютинці приїхало багато потенційних партнерів.

Краяни сподіваються, що й нинішнього року, як завше восени, продовольчі полиці цілком наповняться усім асортиментом васютинських овочів й за доступними цінами.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua